ОрхИДЕИ (галерия) 3078

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Орхидеята е кралица на цветята. Нейното семейство е необикновено голямо. По света растат около 25 хиляди вида, разделени в 750 рода. Среща се най-често в тропиците, защото обича влага. Около 90% от орхидеите са родени там.

Орхидеи растат и у нас. Едно от най-южните находища на венерината пантофка например се намира в Родопите, в резервата „Червената стена“. Сред природата на България виреят около 70 вида, но в Ботаническата градина на БАН, която се намира на Околовръстния път, има над 250: и наши, и чуждоземни красавици. Точно сега са разцъфтели петдесетина.

Ако сте колекционер – защото с отглеждането на орхидеи и събирането на цели колекции се занимават предимно опитни и страстни градинари, това е очарователно място край София за една опознавателна разходка. Специалистите в градината могат да ви дадат полезни съвети, а може и да си купите липсващ вид орхидея, стига да има в наличност за продан. Защото маниаците бързо-бързо ги изкупуват.

Орхидеи са били отглеждани в китайския императорски двор още преди 3000 години, но европейските пътешественици се изправят пред пищната им хубост едва след времето на Великите географски открития.

През XVIII и ХIX век се разгаря истинска страст по едрите и красиви цветове на катлеи, лелии, ванди и фаленопсиси (основните групи от Америка и Азия) и се организират експедиции за издирването и пренасянето им на Стария континент. Орхидеите обаче не се гледат лесно. Те растат бавно и славно, но пък животът им е дълъг – до 50-60 г. Освен това се отблагодаряват с по два цъфтежа на година, като всеки трае до 6 месеца.

Ако се нагърбите с мисията да се грижите за орхидеи, трябва да ги подхранвате с торове, специално създадени за тях. Почвата им е от начупена иглолистна дървесина и непременно им трябва дренаж. Прави се от натрошени керемиди и от перлит, защото обичат влага, но не и преовлажняване. Слагат се дървени въглища за дезинфекция и предотвратяване на гниене. Орхидеята иска пресаждане, а това си е направо експертен труд.

Орхидеите растат, захванати по дърветата и стари дънери (дендробиуми), вкопчени в скали и на земята. Нашите орхидеи са наземни видове. В Ботаническата градина няма да ви покажат само „бебетата“. Тях много ги пазят. Някои застрашени видове се размножават при специални условия ин витро. Градините по света си имат регламентиран обмен на видове, разсади и семена. Така че в яслите на орхидейките не се влиза. Но пък ще видите подрастващите и техните прелюбопитни резервоари, в които си трупат хранителни запаси, както и зрелите красавици.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти