Скоро няма да има нов главен съдебен инспектор

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКААна Караиванова
Главният съдебен инспектор към Висшия съдебен съвет (ВСС) едва ли ще бъде избран в близките месеци. Това стана ясно от изказване на председателя на парламента Михаил Миков пред радио К2 в събота. Проблемът е, че при сегашната конфигурация в парламента не може да бъде събрано мнозинство от 2/3, което да се обедини около една кандидатура.

„По същество това означава да се намери кандидатура, която предварително да обедини поне 161 народни представители, което за момента е непостижимо. Повече от година това не може да се постигне“, заяви Миков, като по този начин потвърди, че титулярът на поста ще бъде посочен след сделка, каквато е и досегашната практика.

Изборът на шеф на Инспектората към ВСС се провали още през есента, тъй като нито една парламентарна група не предложи кандидат. Тогава се вихреха скандалите с кандидатките за Конституционния съд Венета Марковска и Галя Гугушева и те индиректно повлияха на избора на главен съдебен инспектор.

В момента на поста все още е Ана Караиванова. Нейният мандат изтече в края на миналата година. Освен това името й упорито се споменава като бъдещ заместник-министър на правосъдието. Ако тя наистина отиде в министерството, Инспекторатът ще работи без ръководител.