Каталунски декор

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Каталуния (или още Каталония) е област в днешна Испания с приятен средиземноморски климат и симпатични къщи с характерен за района каталунски декор.

Обикновено домовете в Каталуния са светли и просторни. Няма ги строгите линии на минимализма, нито модернистичните виждания на съвременния интериорен дизайн. На тяхно място са функционални, комфортни и стилни мебели, изработени предимно от дърво, както и по-полегати линии. 

Често стаите нямат врати и представляват своеобразни арки, а друг път са с врати от масивно дърво или плъзгащи се такива. Прозорците са широки, за да влиза светлина през есента и зимата, но често остават скривани от симпатични дървени щори през лятото, когато температурите могат да достигнат 40 градуса.

В каталунския декор преобладават естествените материи и по-светлите тонове, върху които изпъкват цветни и ярки детайли. 

На фона на пясъчните бежови нюанси изпъкват акценти в лилаво, синьо, оранжево или жълто, които създават настроение и променят коренно обстановката.

Друг важен момент е, че каталунският декор обръща внимание на детайлите и търси такива, за да направи дома по-уютен. Забелязва се, че винаги има ваза с цветя и някакъв закачлив елемент – кошница с вестници или играчки, посадени подравки в метални кофи в кухнята, шарени калъфки за възглавниците в хола.

Каталунският декор е подходящ за тези, които търсят удобството и уюта на западното Средиземноморие.

11.07.2013/ Христина Спасова