Борисов: Ако ние и Атака не влезем в НС, правителството пада

2
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

 „Атака” е това, което крепи БСП и ДПС на власт. Това са хора, които нямат моралното право да управляват. Всички са лишени от разум. Нека да се съберат утре и да го приключат това, но не могат да се съберат. Те не са в България и трудно ще ги съберат. Трябва да са 121 депутати. И тук няма как да избяга Волен Сидеров, защото той е патерицата на ДПС и БСП. Защото ако не влезе в парламента и ГЕРБ не влезем, няма как да мине и пада правителството, отсече Борисов пред Нова телевизия.

Според Борисов „Атака” ще подкрепи парламента и ветото няма да мине.

„Вижте как го командват на конци – една седмица, когато бяха протестите той минаваше на парад из София като правеше чудеса и погроми г-н Сидеров и изведнъж изчезна. Дръпнаха му ръчната, прибраха го, защото Европа се възмути крайно. Сега като почне сезонът пак ще го изкарат малко, за да плаши хората”, каза Бойко Борисов.

Според него протестите са с много ясни провокатори. „Те всеки ден са на оперативка в Министерски съвет с премиера и вицепремиера“, посочи той.

Ветото е право на президента

Според лидера на ГЕРБ, ако е вярно, че ветото на президента е катастрофа, то парламентът може да се събере веднага, да се прегласува актуализацията на бюджета, и тогава ветото няма да играе никаква роля.

Той обаче подчерта, че президентът е избран от целия народ и има право да налага вето.

Какво би подкрепил Борисов

Лидерът на ГЕРБ обяви за пореден път, че той и партията му, която е първа политическа сила, не са съгласни с актуализацията на бюджета, поради което предлага веднага депутатите да се съберат в парламента.

Борисов заяви, че би подкрепил и 2 млрд. лева заем на правителството, но ако са за прозрачни цели.

Според него, ако Орешарски поне малко е финансист и икономист, както твърди, би могъл да отдели пари за електронно правителство от този заем, и тогава Борисов щял „с две ръце да го подкрепи“. Лидерът на ГЕРБ е за заем, ако примерно парите отидат за енергийна ефективност.

„Не да вкарват парите в резерва на ниска лихва, а да ги взимат на висока и да ги похарчат непрозрачно. Ако теглят заем, поне да го сложат прозрачно и там, където може да се види, да го сложат там, където тази актуализация след това няма да задължи следващите поколения“, каза Бойко Борисов.

В петък Борисов призова парламентът да бъде свикан извънредно до 12 август. Той обяви това в отговор на въпроса на председателя на НС Михаил Миков към партиите- кога да бъде свикано заседанието на парламента относно актуализацията на бюджета.