Ко Тао – перла от тайландската огърлица (Кoh Тao Island)

66
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Ko Tao (също и Koh Tao) е малък туристически остров в Тайланд, разположен на 65 км от западния бряг на Тайландския залив. Заема площ от около 21 km², а най-близкия остров Ко Панган (Ko Pha Ngan) се намира на 35 км. Релефът е образуван от ниски хълмове, като най-високата точка е на 300 метра и е покрит с гъсти гори.

Островът на костенурките, както още го наричат, е една троха в сравнение с неговите съседи Ко Панган и Ко Самуи. Той не е толкова посещаван, разработен и популярен, но въпреки това може да предложи на туристите нещо, което другите курорти нямат – острова е популярен като едно от най-добрите места за гмуркане в Тайланд, както и с атрактивно красивия си плаж.

В миналото острова е бил необитаем, като само от време на време рибари от близките острови са намирали тук подслон при буря или просто са си почивали преди да продължат по пътя си. От 1933 година той е играел ролята на политически затвор, но през 1947 всички осъдени са били амнистирани и острова обезлюдява отново. Малко по-късно през същата година хора започват да се заселват по земите му и населението му постепенно се увеличава като днес то е към 1390 души. Основното селище е Ban Mae Hat.

През 80-те години туристи от чужбина започват да посещават Ко Тао и той бързо се превръща в популярна дестинация, а през 90-те става известен и сред гмуркачите.

Островът остава безлюден откъм туристи до момента в който не са изследвани крайбрежните му райони. Водолазите, които първи правят оценка на подводните площи са изключително изненадани, когато откриват зашеметяващи коралови рифове с оживен разнообразен морски живот, наподобяващ пълна палитра от цветове, която не може да остави равнодушен нито един водолаз или турист.

Това проучване е дало тласък за привличане на гмуркачи от всички краища на света. В момента Ко Тао се издържа основно от туризъм и гмуркане, като  на острова има много центрове позволяващи на всички желаещи да изследват забележителния живот под водата и да се добият с водолазен сертификат доста евтино. 

Тези, които все още не са готови да се гмуркат в дълбините, могат да се любуват на пъстрия подводния свят около острова с шнорхел. Водата през голямата част от годината е много ясна и видимостта е чудесна.

В допълнение към гмуркането острова предлага и други дейности като скално катерене, пешеходен туризъм в джунглата и планината, боулдъринг, планинско колоездене и мотоциклетизъм. Не пропускайте също така да се възползвате от отличните тайландски масажи.

Към декември 2005 г. Ko Tao е разполагал с около 150 курорта, предлагащи настаняване и около 50 бара. Повечето от курортите са все още в стил бунгала, но през 2007 г. се наблюдава тенденция към по-луксозни хотели. 

Почивката на острова е за предпочитане през сухия сезон, който продължава от декември до март и през юли и август. Това е най-доброто време за ваканция на плажа, както и за дайвинг и гмуркане с шнорхел.

Hobyto.com