Задкулисието като котката на Шрьодингер – никой не може да каже, че го няма

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Забележка. Тук цитираното интервю е излъчено току преди последния подвиг на г-н Сидеров на варненското летище.

***

Цветанка Ризова, bTV: Но вие наричате „Атака“ нехигиеничен фактор в интервю в „24 часа“.

Румен Петков, дисидент: Да, точно така е. При това положение господин Сидеров…

ЦР: Но те ви спасяват, за да управлявате, господин Петков. Нямаше да види БСП власт, ако не беше Волен Сидеров.

РП: Едно управление трябва да има ясни параметри и публичност при взимането на решения. Аз питам: Каква е цената „Атака“ да участва в управлението?

ЦР: Всички питат това.

Димитър Цонев, bTV: Да няма предсрочни избори, аз ви казвам веднага, това е цената!

ЦР: Омразата на Сидеров към Бойко Борисов!

ДЦ: „Атака“ се оттегля и имате двама независими, които могат да ви спасят, но не винаги!

РП: Значи тогава говорим за властта като самоцел?

ДЦ: В повечето случаи е така в България.

РП: Не, не мисля, че е така. Пак казвам, примерът с 2005 година, въпреки че ние съумяхме да омаскарим коалицията въобще като политически термин, като политическо съдържание…

ДЦ: Вие ли го направихте или някой друг?

РП: „Ние“ – говоря като политическа класа. Далеч не аз и най-малко аз. Но омаскаряването на взаимоотношенията между политическите партии. Създаването на впечатлението, че те не могат да бъдат публични, че те не могат да бъдат ясни за обществото…

ЦР: Има ли задкулисие според вас в подкрепата на „Атака“ за БСП и ДПС да управляват?

РП: Аз не мога да кажа дали има, или няма…

ЦР: Подозирате ли задкулисие?

РП: …мисля, че никой не може да каже, че няма. Пак казвам, няма яснота. Липсата на яснота е задкулисие. Или поне създава убеждение – не, впечатление, за задкулисие.

ЦР: Има ли ход Станишев обаче при тази ситуация? Какво да каже на Волен Сидеров – няма да ми подкрепяш кабинета, няма да ми подкрепяш Орешарски, за да съм хигиеничен?

РП: Само че нали разбирате, че…

ЦР: Това означава край на БСП във властта.

РП: …на избирателите ние казваме, че за нас е абсолютно приемливо всеки един политик да получи 50-60 хил. лв. подарък, с които да обиколи 1-2 хотела в Европа и не само. Сами разбирате, че тук цената за БСП е много, много голяма. БСП имаше големия шанс да се върне на територията на морала. Но с една поредица стъпки и действия, не толкова на правителството, подчертавам, колкото на политическите партии, БСП като че ли губи този шанс…

…Участието в политиката е умението да приемеш другия като различен. Той може да ти е опонент, той може да ти е партньор, но другият е различен.

ЦР: Може би така Станишев е приел Сидеров?… Обаче има и друга гледна точка, г-н Петков, че вие говорите така, защото не сте във властта, защото не сте депутат…

РП: Не…

ЦР: …защото искате да отмъстите на Станишев заради това, че не бяхте поставен на някакво място и сега някои хора ще кажат: „Петков бута Станишев да развали коалицията с „Атака“, да си загубим властта, защото той не е в тази власт“. Нали знаете, че има и такава гледна точка?

РП: Сигурно. Въпреки че – който ме познава, който е работил с мен, знае, че отмъстителността не фигурира сред качествата ми. Или липсата на качества.

ЦР: Мнозинството не ви познава. Има и такава гледна точка…

РП: Има…

ЦР: …Вашите партийни другари сигурно ви познават.

РП: …само че аз съм имал критики към Сергей и когато съм бил народен представител, и когато съм бил член на изпълнителното бюро, така че тези бележки, които имам, тези критични бележки, които имам, тези въпроси, които имам, първо, не са от днес, и второ, преди да ги задам тук, аз съм го задал на парламентарно заседание на националния партиен съвет.

ЦР: Какъв отговор получавате?

РП: Никакъв.

ЦР: Как? Мълчание? Питате нещо и те мълчат?

РП: Просто се отминават.