Тайният апартамент на върха на Айфеловата кула

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Айфеловата кула се извисява до 324 метра над земното равнище и от откриването си през 1889 г. до 1930 г., когато бива изместена от Крайслер билдинг, е най-високата сграда в света. С течение на годините тя се превръща в символ не само на Париж, но и на цяла Франция. Мнозинството от хора по света обаче не подозират, че на последния етаж на тази гигантска, метална конструкция е скрит таен апартамент. Помещението, собственост на инженера, проектирал кулата – Густав Айфел, било напълно обзаведено и използвано за срещи с познати и приятели, сред които и Томас Едисон.

Апартаментът бил обзаведен скромно, подобно на обикновен парижки дом от 19-ти век – килими, тапети, шкафчета и малка спалня. Въпреки това обаче, помещението предизвиквало завистта на всички във френската столица. Айфел дори неколкократно получавал солидни оферти само за една нощ в неговия апартамент. Привързаността му към мястото обаче била толкова голяма, че той отхвърлил всички до една.

Освен вече споменатите елементи от обзавеждането, в апартамента имало голямо пиано, което се превърнало в крайъгълен камък за всяко парти, на което Айфел бил домакин по време на престоите си в Париж. Много от гостите на инженера били влиятелни светски личности и признати, за времето си, авторитети. И макар че, често, събиранията продължавали до рано сутринта, те въобще не били бурни гуляй. Напротив, много повече наподобявали културни вечеринки.

На 10 септември 1899 г. един от изтъкнатите посетители на Айфел бил Томас Едисън. Двамата прекарали много часове в пушене на пури, пиене на коняк и дискусии свързани с най-новото, тогава, изобретение на американеца – фонографа.

Източник: Knowledgenutts