За да контролират Борисов, го следят за срещи с протестър

18
Добави коментар
TORNADO1
TORNADO1

Подслушват ме, но по телефона никога не говоря за престъпления, обясни Цв.Цв.

За да бъде контролирана опозицията и в частност лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, МВР е разположило пред дома му проследяваща техника, като поводът е да се проследи среща ли се Борисов с „оперативно интересно лице, доста активно по време на протестите“. Тази версия разви в интервю за предаването „Всяка неделя“ по Нова телевизия заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветанов потвърди версията на Борисов, че пред дома му има джип „Мицубиши Паджеро“, поставен с цел да заснема всеки, който влиза и излиза от къщата. Формално обаче той не бил там заради лидера на ГЕРБ, а заради друг човек. „И дори вече се говори за кое лице става въпрос, което е било на контрол, което е говорило с много лидери, общественици в център – дясно“, обясни бившият вътрешен министър. Не уточни за кого става въпрос, но каза, че не е сред популярните лица от медиите, и загатна: „Все пак този човек беше доста активен и по време на протестите.

Този човек, поне от това, което аз съм чувал за него, има доста контакти с представители от много политически формации. Представлявал е интерес и по този начин се е осъществявал контрол около дома на нашия лидер.“ Отрече да става дума за арестувания наскоро Бисер Миланов – Петното или за бившия вътрешен министър в кабинета „Станишев“ Румен Петков. Не стана ясно и дали въпросният човек е ходил при Борисов, или не. „Това дали ще ходи, дали няма да ходи, това е друг въпрос, никой не знае, но е позиционирана тази техника“, обясни Цветанов.

Преди десет дни Борисов подаде сигнал до прокуратурата, че вероятно е подслушван, след като се появи информация за записи на негови разговори с предишния президент Георги Първанов и Румен Петков. Тогава в телевизионно интервю той обяви, че пред дома му има „двуврато Паджеро“ като онези, които в мандата на ГЕРБ били закупени за полицията. Целта била да заснема кой влиза и излиза от дома му.

Подслушват ме, но по телефона никога не говоря за престъпления

Бившият вътрешен министър за пореден път каза, че той самият е бил подслушван и това вероятно продължава и до днес. Той обаче не се притеснявал, винаги е имал само един телефонен номер и когато говорел по телефона, никога не говорел за престъпления.

По думите му от делата за подслушване срещу него щяла да излезе „истината“, или същото, каквото от аферата с костинбродските бюлетини – „че всичко това, което се твърде в публичното пространство, не отговаря на истината“. Увери, че срещу него няма как да излезе доказателство за незаконно подслушване, защото при управлението на ГЕРБ винаги се е придържал към закона. В сигнала за подслушване срещу него, внесен в прокуратурата от лидера на БСП Сергей Станишев преди предсрочните парламентарни избори през 2013 г., имало няколко верни неща – че е министър на вътрешните работи, инициалите на служители от Главната дирекция за борба с организираната престъпност, а останалото били само внушения и манипулации.

Според Цветанов няма как той да е подслушвал незаконно, защото мотивът му би бил саморазправа с политически опоненти, а запис от подслушани политически опоненти на ГЕРБ и досега нямало.

ДАНС обслужва БСП и ДПС

Цветанов за пореден път настоя, че има теч на информация от ДАНС в посока централите на БСП и ДПС, който обслужва управляващите. Той развиваше версията за такъв теч веднага след неочакваната оставка на бившия заместник-председател на ДПС Христо Бисеров в началото на ноември, като, по думите му тогава, целта е била ръководството на ДПС да научи навреме за проверките срещу Бисеров и той да бъде проверяван като обикновен гражданин, а не като народен представител. Днес Цветанов повтори тезата си. „След случая „Бисеров“ нямайте съмнение, че е изтекла информация“, настоя бившият вътрешен министър.

По думите му в службите е имало информация за Бисеров и преди оставката му, но тя не е била в ДАНС. Самият Цветанов не знаел предварително за очакваните проверки.

Тефтерчето на Кирил Рашков отвличало вниманието от евродоклада

Цветанов категорично отрече да е знаел за съществуването на т. нар. тефтерче на Цар Киро – разпространени в медиите факсимилета с имена на политици и числа, за които се твърди, че представляват тефтер с парични суми, принадлежал на ромския бос Кирил Рашков. Отрече и версията на Рашков, че тефтерчето е опит на ГЕРБ да го компрометира, защото е привърженик на БСП и е отказал да осигури ромски гласове за партията на Бойко Борисов. „Никога не сме делили хората на наши и ваши или на партийни угодни и неугодни“, заяви Цветанов и добави, че всеки материал, който е влизал в кабинета на министъра на вътрешните работи, излиза с резолюция. Докато не се появи такъв, свързан с тефтерчето, той нямало да носи отговорност.

Според зам.-председателя на ГЕРБ целта на историята с тефтерчето и на „всичко, което се случва в последните 20 дни“ била да отклонява вниманието от предстоящия евродоклад, който излезе в сряда, и критиките към управляващите в него. Освен това в БСП били притеснени от новината, че движението на Георги Първанов АБВ ще регистрира собствена листа за евроизборите.

На мястото на Йовчев нямало да реагира на студентската окупация

Ако бях на мястото на вътрешния министър Цветлин Йовчев, нямаше да има такава политика, в никакъв случай нямаше да има полицейско присъствие и реакции, коментира Цветанов подновената окупация на Софийския университет. Заради нея по-рано днес ректорът Иван Илчев обяви, че е готов да сезира прокуратурата.

„Автономията трябва да бъде спазвана. Има си ректор, има си ръководство“, каза още бившият вътрешен министър.