Ровят швейцарски сметки на Орлин Алексиев

1
Добави коментар
mignews
mignews

Прокуратурата е започнала да търси информация за преводи на пари от Швейцария по сметките на столичния общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев и фирмите му, твърдят близки до разследването. Те не пожелаха да коментират дали това има общо с вчерашните обиски в Столична община и Общинска банка. Слуховете свързваха прокурорската проверка именно с Алексиев, но от държавното обвинение отказаха информация.

Повод за претърсванията на сметките на Алексиев е разследването на разбития във Франция канал за трафик на кокаин. По време на разработката станало ясно, че дрогата била закупена с пари на офшорки в Швейцария.

При удара в Хавър бяха заловени почти 1400 кг кокаин. Той бе скрит в гуми на камион, докаран с кораб от рали „Дакар“. В състезанието участва и самият общинар. Часове след акцията главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че организатори на канала са двама българи. Имена обаче не бяха посочени. По същото време ченгета обискираха дома и офисите на Орлин Алексиев, като неофициално се твърдеше, че поводът е заловената рекордна пратка кокаин.

Разследващи подозират, че през дружества на Алексиев може да са минали част от финансовите потоци, с които са финансирани покупката и трафикът на дрогата. Повод за това е, че общинарят има съвместен бизнес с мистериозни швейцарски компании. Сред тях е фирмата, занимаваща се с продажба на луксозни джипове и лимузини „Билд-А2“. Акционери в дружеството са Алексиев и швейцарската компания „Хербъс Ханделс“. Любопитното е, че пълномощник на швейцарците за България е Стефка Боева, която е сестра на „кокаиновия крал“ Матей Боев. Той е сочен за дясна ръка и финансист на Евелин Банев-Брендо и пере парите му в алпийската страна.

Пълномощното на сестрата на Матей Боев Стефка е издадено през 2006 г. от управителя на „Хербъс Ханделс“ Мартин Гросман. Чрез него тя купува акции в притежаваната тогава еднолично от Алексиев „Билд-А2″. Впоследствие Боева присъства на общите събрания, за да контролира дейността на автокъщата. Самият управител на швейцарската фирма Мартин Гросман също е прелюбопитна фигура. Ченгета разкриват, че през годините са засечени негови контакти с босове на престъпни групировки от Източна Европа. Сред тях са и български мафиоти, на които е съдействал да легализират парите си, придобити от търговия с наркотици, допълват родните ченгета.

Преди години името на Гросман се появи покрай няколко приватизационни сделки, извършени от офшорки, свързани с „Мултигруп“. Той бе и представител на швейцарска фирма, купила курорта Пампорово през 2000 г. Неофициално тя тогава се свързваше с близкия до Иван Костов банкер Славчо Христов. Впоследствие тя премина в ръцете на бившата приятелка на Бойко Борисов Цветелина Бориславова.

Алексиев се оказва свързан и с друг роднина на Матей Боев. Доскоро той е бил съдружник с неговата съпруга Милена във фирма „Билд-АМ2″. Впоследствие общинарят продава дяловете си на сестрата на Матей Стефка.

Арести в Каталуния и Франция

Членовете на испанския екипаж „Епсилон“ бяха арестувани във френското пристанище Хавър, след като в камиона им бе открита рекордната за Франция пратка кокаин. Точното му тегло е 1393 килограма. Пилотите на „Епсилон“ Жорди Баньерас и Хави Мора бяха задържани, въпреки че адвокатите и близките им твърдят, че нямат общо с трафика. Те обясняват, че както другите участници в „Дакар“ предали ключовете на камиона на непознати, които се занимават с транспорта на возилата от чилийското пристанище Валпараисо до Хавър. В каталунската столица Барселона бе арестуван и организаторът на отбора Давид Оливерас.