Иманяри ровят за злато край Брестово

12
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Иманяри ровят за злато край Брестово

12 Март 2014 | 10:30

/КРОСС/ Симитлийското село Брестово пропищя от набезите на иманяри. Търсачите на съкровища изминават 20-те километра по стръмния път, за да ровят за антики и злато. Тук намират доста ценни предмети, твърдят местните хора. Жителите на селището в последните години често намират разкопани дори нивите си, в които отглеждат различна земеделска продукция.

„По този начин те са на загуба, тъй като се съсипва реколтата им. Надявам се, че от Гранична полиция ще ни помогнат в борбата с иманярите и ще пращат насам техен патрул. Хората са готови да сформират селско опълчение, за да защитят имотите си“, твърди кметският наместник на Брестово Живко Стаменов, цитиран от „Стандарт“.

През 2003 г. Брестово стана известно в цялата страна като нашенския Клондайк. Тогава фирма за геоложки проучвания и сондажи бе готова до инвестира $ 270 000, за да търси в района злато на площ от 198 кв. километра. Но в последния момент работата се провалила. В селцето, скътано в планината, има петнайсетина махали с по 1-2 къщи в тях. Тук живеят не повече от 30 души.

Иманярите вярват, че в Коматинските скали, които на места се извисяват над 100 метра, има жълтици, заровени от хайдути и войводи. „Проблемът е, че иманярите копаят и в района на прочутите скали. А там идват много наши и чужди туристи. Трябва да се предприемат мерки за опазването на този природен феномен“, категоричен е управникът на селото. Още повече, че Коматинските скали ще бъдат превърнати в туристическа атракция по проект на община Симитли за развитието на скалното катерене в региона, допълва той.

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.