Билки за здравословно хранене – страница 1

29
Добави коментар
Luchko
Luchko

Лечебна ружа – Althaea officinalis

Многогодишно сивозелено тревисто растение от семейство Слезови, с късо дебело коренище и дълги до 50 см белезникави корени. Стъблата са с височина 60-150 см с цилиндрична форма

Бял оман – Inula helenium L.

Белият оман е многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни с дебело, късо, месесто коренище и дълги кафяви корени. Стъблата са с височина 100-150 см, високи, набраздени и разклонени при върха. Горната част на листата са с редки власинки, а отдолу – гъсто мъхесто влакнести.

Офика

То е от семейство Розоцветни и подсемейство Ябълкови. Листата са сложно текоперести, всяко с от 9 до 17 листенца до 6 см. и окосмени отдолу. Цветовете са бели, щом цъфнат през май. Плодът, който ражда е малък не повече от 6 до 14 милиметра и през есенните месеци става червен и месест с кисело и леко стипчив вкус.

Резене

Резене, познато още като див кестен или Foeniculum vulgarе е растение от семейството на магданоза и моркова и според много ботаници е единствено за вида си. Среща се в Европа и югозападна Азия.

Пореч

Пореч (Borago officinalis или echium amoenum) още познато като „лечебна краставица“ e билка, за чиято родина се смята Сирия, след това се е разпространила в Срдиземноморския басейн, а след това и в Европа и Северна Африка. Едногодишно растение е и в местата с мек климат, може да цъфтипрез почти цялата година. Достига височина до 100 сантиметра.

Чайот

Чайот или Sеchium edule е познат още като е мексиканска краставица представяла тропическо много годишно растение. Плодовете са с формата на круша и се използват освен в готварството и в медицината. Той е основен представител на рода със същото име и принадлежи на семейство Тиквови, клас Двусемеделни. Самото названия чайот е испанското произношение на думата хуицайотли.

Галангал

Галангал или Alpinia Galanga е растение, чийто корени търсим в Азия, главно в Китай или Индонезия, след това се разпространява и в Индия, Тайланд и Малайзия, от 5 век насам е познат и в Европа.

Латинка

Латинката или tropaelum mahus l., принадлежи на семейство Латинкови. Билката представлява едногодишно или многогодишно тревисти растения. Достига височина до 1 метър, а стъблото е сочно, листата са щитовидни, на цвят са светлозелени,а цветовете са с различни цветове, които радват окото.

Индрише

Индрише,познато още като лазетра е саксийно растение. Родово е близо до това на мушкатата и здравеца и има същия дъхав аромат като техния. То принадлежи на отдел Покротоземенни, от клас двусемеделни, семейство Здравецови, род Мушкато, латинското му наименование е Pelargonium roseum.

Великденче

Великденчето може да срещнем и като тинктура, която можем лесно да си приготвим и у дома като напълним бутилка от един литър до стеснението на гърлото с цъфтяща билка, която преди това сме нарязали и после долеем 40 градусова ракия. Дръжте я 14 дни на слънце и после я прецедете. След това я съхранявайте в хладилник. Тинктурата помага за подагра и ревматизъм. С тинктурата може да се втрие в кожата също.