Защо децата се страхуват от доктори

1
Добави коментар
HaloFore
HaloFore

Детските страхове са сложно явление , а понякога и непредсказуемо . Някой деца се страхуват от тъмното , други от животни , а за почти всички ходенето на лекар изглежда най-ужасното събитие в живота им .

Защо децата се страхуват от лекарите ? Какви асоциации прави детската психика в кабинета на лекаря ? Със сигурност децата изпитват сухота в устата, сърцебиене и задух . Това са общи симптоми на стрес . Страховете на възрастните “ растат “ от детските спомени , преживявания и оплаквания.

Посещение на детска клиника , понякога всички ние виждаме тази сцена : майка с детето си чака на опашка пред вратата на лекарския кабинет , а детенцето се превива от истерия . Детето с целия си вид показва колко е уплашено. Нека погледнем страха на детето.

Може би най-честата причина е натоварването от болезнени спомени. Ако човек в бяла престилка причини болка на малко дете , например, по време на вземане на кръв или ваксинация , детето научава този негативен опит. На следващото посещение в клиниката , то ще направи всичко, за да покаже страха си .
Вторият много важен момент е контактът между лекаря и бебето . Деца под 1 година са много предпазливи по отношение на каквито и да било непознати. И ако лекаря преглежда устата или ушите на бебето , докосва корема , главата , опитвайки се да слуша със студения стетоскоп , реакцията на малкото дете по естествен път ще бъде отрицателна . Понякога лекарите и медицинския персонал са груби и нетактични към малките пациенти. Ние, родителите в този случай трябва да се консултираме с личния си лекар за методите на работа , и ако педиатъра се отнася „грубо“ е по-добре да намерим друг специалист .

Третата възможна причина е страхът на детето да остане в кабинета на лекаря , без майка си. За едно дете това е трагедия . То се страхува от непознати места , хора, страх от загуба .

Загрижения родител понякога също се превръща в причина за страха в съзнанието на детето. Ние често наблюдаваме тъжната картина, когато развълнувана мама или татко се опитват да убедят детенцето си да не се страхува . Детето дори и не си е помисляло да се страхува , докато родителите не започнат да доказват, че в кабинета на лекаря няма нищо страшно .  В резултат на това , бебето изпада в истерия пред лекарския кабинет . И ако майката, след посещение на педиатър започне също да плаче , без съмнение, следващата визита в клиниката ще се  проведе по същия сценарий .

Ако детето се страхува от лекари

Как да научим детето си да не се страхува от лекарите ? Преди всичко , бебето трябва да бъде подготвено за посещението в клиниката. Кажете, че всички деца от време на време посещават лекари. И възрастните, между другото , също.

Ако едно дете се страхува много , се препоръчва да се играе у дома на „Доктор“ . Сюжетно- ролевата игра ще помогне на детето ви да се „отвори“ , и вие ще бъдете в състояние да разберете какви точно са детинските страхове. Ако разберете причината за детския страх , тогава можете да предприемете стъпки за решаването му. При посещение при лекаря вземете любимата му книжка или играчка – това ще помогне да се разсее детето ви от неприятни мисли.

Не трябва да заблуждавате детенцето си относно посещението при педиатър, особено ако знаете точно какви ще бъдат процедурите. В същото време , не му заостряйте вниманието.

Абсолютно не трябва да се плаши едно дете с болници и лекари . Именно с тази грешка родителите често развиват страх от лекари. Ако малкия пациент плаче по време на някои процедури не е нужно да му се карате или да се срамува от това . Детето не е виновно, че го е боляло  и не можа да се сдържи . Например, аз и досега се страхувам от зъболекари . И всичко това, защото една  „добра лелка доктор“  ми пробити зъба до челюстта. Въпреки това, тя изсумтя раздразнено , че съм надала твърде силен вик . Надявам се , че децата ви никога няма да попаднат на подобни лекари през живота си .