Жабурене с олио

1
Добави коментар
zdravjivot
zdravjivot

Жабуренето с олио ни помага да пречистим организма си с лекота. Аз лично го използвам от няколко месеца. В началото нямах кой знае каква мотивация да го правя, въпреки че бях чувала за ползите от него. Голям проблем ми беше да стоя статично поне 10 минути пред мивката и да се жабуря, съответно още на 4-5 минута ми писваше и изплювах олиото, освен това не го практикувах редовно.

След което просто ми дойде идеята да върша някои домакински задължения, докато се жабуря – миене на чинии, оправяне на леглото, разтребване на стаята. И това се получи много по-добре от стоенето пред мивката, което моят ум отчиташе като чиста загуба на време. В допълнение към това спрях да търся доказателства дали този метод работи, а просто повярвах, че това е за мое добро и резултатът от жабуренето ще е ценен, без значение, че не го виждам веднага. Сега жабуренето е неразделна част от моя ден и много рядко се случва да го пропусна, най-вече когато съм някъде на гости. Определено се чувствам удовлетворена от себе си и съм твърдо решена да продължа с тази практика. И тъй като все още не съм чак такъв спец по жабуренето, преведох една статия по този повод:

 

Защо съм влюбена в жабуренето с олио и защо и вие трябва да бъдете

Всяка сутрин се жабуря с олио и това преобразява тялото ми. Тази древна практика да измиваш устата си с олио всяка сутрин или дори по три пъти на ден, напълно пречисти тялото ми.

Позволете ми да ви представя древната аюрведична практика на жабуренето с олио. Аз я прилагам от около година, а моята устна хигиена е изрядна; зъбите ми са бели и блестящи, а венците – със здрав розов цвят. И това е само началото. Освен всичко това жабуренето с олио ускорява метаболизма и ви помага да се събудите сутрин. Кафе? Какво кафе? А в случаите когато сте прекалили с чашките предната вечер, жабуренето с олио работи изключително добре, за да ви отърве от сутрешния махмурлук.

Аз лично започнах да се жабуря с кокосово масло, защото не ми харесваше идеята да се жабуря със зехтин или слънчогледово олио! Правих това няколко месеца, след което реших да изпробвам сусамово олио. Разликата беше невероятна. Веднага се почувствах по-бодра, а зъбите ми станаха в пъти по-чисти. Ето как:

Изсипете 1 супена лъжица олио в устата си.
Започнете да се жабурите докато миете чиниите, задържате в йога поза или се занимавате с някое от задълженията на супер родителите. В един идеален свят, вие бихте се позиционирали в дзен медитационна поза и бихте фокусирали енергията си върху жабуренето. Но трябва да се върнем в съвремието… Правете жабуренето за около 15-20 минути (първите няколко дена аз успях да го правя само 10 минути) и се уверете, че жабурите с олиото всяко кътче на устата си.
Изплюйте олиото в тоалетната – то би трябвало да е млечна, течна субстанция. Това означава, че сте направили жабуренето правилно и достатъчно дълго. Ако след това имате усещане за олио в устата си или олиото е било чисто, то това значи, че не сте се жабурили достатъчно дълго.
Изплакнете устата си с топла подсолена вода (с морска сол), след което хубаво си измийте зъбите с паста и четка за зъби.

Важни принципи, които трябва да знаете:

Винаги използвайте студено пресовано, нерафинирано олио.
Правете жабуренето на празен стомах, за предпочитане е това да бъде първото нещо сутрин след като станете от леглото.
Не гълтайте олиото, защото при жабуренето с него се извличат много токсични патогени.
Винаги изплювайте олиото в тоалетната, тъй като бактериите могат да ви навредят ако се изплюят в мивката.
Аз лично препоръчвам да си изплаквате устата с топла подсолена вода, след което хубаво да си измиете зъбите.
ВИНАГИ мийте зъбите си веднага след жабуренето с олио.
Опитайте се да оставите четката си за зъби да изсъхне напълно, преди да я използвате отново.
Препоръчвам ви да редувате различни видове олио след дълга употреба, за да получите максималната полза.
Опитайте се да стоите статично докато се жабурите, но все пак до степен, която ви е комфортна.

 

Ето, готови сме! Прост, достъпен и изключително ефективен метод, който помага на естествената детоксикираща система на тялото да прави това, което може най-добре. Ще получите ли суперсили след дълга употреба? Най-вероятно не, но пък ще имате ослепителна усмивка! Кажете зеле!

 

Емилия Цанева, www.zdravaistoria.com

Източник: www.mindbodygreen.com