Архитекти от шест континента в конкурс за площад „Централен“ в Пловдив

2
Добави коментар

125 архитектурни проекти от 41 държави участват в международния конкурс  за обновяване  пространството на площад „Централен” в Пловдив.

Конкурсът се организира от Община Пловдив и фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK. Той търси решения за емблематичното място, в което в своеобразен визуален конфликт битуват символи и архитектурни свидетелства от различни, значими за миналото на града, епохи.

Пловдив, площад „Централен” стартира през месец април, а приемът на предложения завърши на 20 юни тази година. Предстои международно жури  да отличи най-добрите три проекта, а победителят ще бъде избран от Община Пловдив след обществено обсъждане и ще получи награда в размер на 20 000 лв. Класиралите се на второ и трето място проекти ще бъдат наградени с по 10 000 лв.  

Международното жури е в състав арх. Саша Бегович (Хърватска), арх. Асер Ортега (Холандия), арх. Елена Аргирова (Франция), арх. Илко Николов, председател на Общинския съвет в Пловдив, арх. Румен Русев, главен архитект на Община Пловдив, арх. Любо Георгиев, директор на  ONE ARCHITECTURE WEEK и Милена Металкова, преподавател в  УАСГ, София. В процеса на журиране ще участва и eкспертна комисия, която включва представители на Министерство на културата, Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, Фондация „Пловдив 2019“, както и юрист.

За мен е важно на историята на един град да не се гледа само като музеен експонат, а да има своето значение във всекидневието на гражданите. Тоест обектите, попадащи в периметъра на конкурса, да са свързани и с функции, които са релевантни за съвременния човек. Античният театър в Пловдив е добър пример: той не е само място, което е част от туристическите обиколки, а бива използван и в днешно време. Ако един град бъде превърнат в музей, то той умира като град, става атракционен парк, сподели един от членовете на журито, арх. Любо Георгиев. На него и колегите му предстои нелеката задача да опредлеят имената на тримата финалисти до края на месеца. След това Община Пловдив има ангажимента да организира обществено обсъждане на техните проекти и да обяви победителя на 15 юли.

Този конкурс е огромен успех за Пловдив и поставя града ни на световната архитектурна карта. Ние искаме да създадем един много добър и успешен модел за градско развитие. Искаме да покажем, че единствено когато нещата се случват по прозрачен начин, е гарантиран добър обществен прием и консенсус по въпроси, които касаят всички граждани на Пловдив и бъдещето на града ни, коментира инициативата кметът Иван Тотев.

В Пловдив, площад Централен участваха архитекти от България, Сърбия,  Франция,  Португалия, Великобритания, Испания, Турция, Италия, Гърция, Аржентина,  Германия, Румъния, Канада, Индия, Белгия, Нидерландия, Албания, САЩ, Мексико, Русия, Бразилия, Република Македония, Армения, Колумбия, Япония, Индонезия, Перу,  Хонконг,  Република Южна Африка (РЮА), Боливия,  Нова Зеландия, Иран, Египет,  Уругвай, Босна и Херцеговина, Молдова,  Австралия,  Украйна,  Чили,  Израел и Дания.