Лимонов кейк с рикота

12
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Рикота е традиционно италианско сирене, което се произвежда в Италия вече в продължение на много векове. Това е местната извара, която традиционно се произвежда от овче мляко. Сиренето рикота е влажно, гладко, с мек, нежен и неутрален, дори леко сладникав вкус. В родината си се продава опаковано или насипно с форма на кошничка.

Подхожда на типични италиански ястия, особено със зеленчуци. Често се използва и като десертно сирене, влиза в състава на кремове и плънки и се съчетава добре с маскарпоне. Подходящи за него са вина с плодов аромат като малбек и зинфандел.

Необходими продукти:
75 г масло
170 г захар
75 г рикота
3 яйца
175 г брашно
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
настъргана кора от 1 лимон
45 мл свеж лимонов сок
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
С миксер разбъркваме маслото и захарта. След това добавяме рикотото и жълтъците един по един, като непрекъснато бъркаме. Добавяме малко брашно, кората и сока на един лимон, а накрая добавяме останалото брашно и бакпулвер. В друг съд разбиваме белтъците на сняг и прибавяме и тях.

В тавичка слагаме хартия за печене, която намазваме с масло. Изсипваме сместа и печем във фурната на 180 градуса. Нарязваме парче, сервираме и поръсваме с пудра захар.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It