10 карикатури в отговор на атаката срещу „Charlie Hebdo“

19
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Трагедия в Париж разтърси света! На 7 януари около 11.30 часа терористи атакуваха посред бял ден редакцията на хумористичното списание „Charlie Hebdo“. 12 души бяха избити хладнокръвно, 20 са ранени. Двама от загиналите са полицаи. Петима от пострадалите са в критично състояние. Списанието беше обект на атаки от страна на ислямисти заради карикатури на пророка Мохамед. „Франция е шокирана. Няма съмнение, че това е терористична атака. Активирахме антитерористичния план. Полагат се всички усилия извършителите да бъдат открити. Ще ги преследваме толкова дълго, колкото се наложи”, заяви френският президент Франсоа Оланд.

Според очевидци, двама мъже с качулки влезли в сградата, където се помещава изданието, въоръжени с автомати Калашников. След минути се чули множество изстрели. Нападателите открили огън и по пристигналите междувременно полицаи на улицата пред сградата, след което стрелците избягали с автомобил. Часове преди нападението, списание „Charlie Hebdo“ публикува на страницата си в Twitter шарж с лидера на Ислямска държава. Не е ясно дали атаката е свързана с тази публикация или става дума за съвпадение.

Трима мъже на 34, 32 и 18 години са заподозрени за нападението. Според вестник „Liberation“ терористите са идентифицирани и локализирани. Те са от парижкото предградие Женвилие. По информация на „Le Mond“ двама от тях са братя.

Сред загиналите е един от редакторите на списанието Стефан Карбоние, на 47 години. Трима от карикатуристите в „Charlie Hebdo“ също са убити. Сред жертвите са 80-годишния Жорж Волински, известен карикатурист и автор на няколко книги. Както и 76-годишния Жан Кабу, чиито рисунки се публикуват в различни издания от десетилетия.

Стотици хиляди хора по света реагираха на трагичните събития в Париж. Те смениха снимките си в социалните мрежи с надписа „Je suis Charlie“/ „Аз съм Шарли“ на черен фон, демонстрирайки съпричастност към трагедията. Множество карикатуристи от цял свят също заявиха съпричастността си към своите френски колеги, като заляха социалните мрежи със своите послания. Ето 10 карикатури в отговор на атаката срещу „Charlie Hebdo“.

1. @ Ан Телне

2. @ Рафаел Мантесо

3. @ Нейт Бийлър

4. @ Лоик Сешрес

5. @ Томи Десине

6. @ Плантю

Цялото ми сърце е с „Charlie Hebdo“

7. @ Жан Жулиен

Аз съм Шарли

8. @ Рубен Опенхаймер

9. @ Жоеп Бертран

10. @ Буле

Патиците винаги ще летят по-високо от оръжията

Коментари

коментар(а)

Подобни: атентат