Новогодишна капама

1
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Вие вече сигурно сте наясно с менюто за новогодишната нощ. Тези неща се мислят още когато дойде декември. Въпреки това ви предлагаме една лесна рецепта за новогодишна капама, която може доста да разнообрази менюто ви и да зарадва близките и приятелите, с които празнувате. С уговорката, разбира се, че покрай капамата ще имате и други ястия. Иначе в един гювеч, средно голям, има порции за 5 – 6 човека.

И така, какво ни е нужно. Добре е да имате по половин килограм от телешко, свинско и пилешко месо, както и един чатал сурова наденица. Ще ви трябва и една кисела зелка, средно голяма. Ако тази година сте пропуснали да заредите бидона, пратете мъжа си до плод-зеленчука, там обикновено продават.

Първо накълцайте в една тава зелето като за готвене, сложете му две непълни супени лъжици червен пипер, пуснете вътре десетина зърна черен пипер и 2 дафинови листчета. Месата нарежете на кубчета с големина 3 – 4 сантиметра (вижте на снимката). Сега сипете 4 – 5 дървени лъжици олио на дъното на гювеча. После наредете един пласт зеле. Върху него разпръснете равномерно кубчетата телешко месо. После отново сложете ред зеле и подредете свинското. Поставяте отново ред зеле и редите наденицата, нарязана на парчета. Отново зеле и отгоре пилешко месо. Ако ви е останала от зелката, покрийте пилешкото. Може обаче то да остане и най-отгоре. Забъркайте в една купа 2 супени лъжици бульон с вода – може да е пилешки, свински, телешки или зеленчуков, а може и да миксирате тези видове. Когато бульонът се разтвори, първо сипете в гювеча чаша и половина бяло вино.

Отгоре сипете разтворения бульон, като следите течността, която наливате, да стигне до средата на поставените в гювеча пластове зеле и месо. Ако водата е повече, тя няма да изври и ястието става водно. Ако е по-малко пък, може долният пласт зеле да загори. Не трябва да се допускат и двете, затова бъдете стриктни към течността. Слагате капака на гювеча и го мятате в студена фурна, която настройвате на 160 градуса. След 3 часа ястието е готово. И вкусно.

Има още един вариант, той е, ако не ви притесняват сметките за ток. Включете фурната на 100 градуса и „забравете“ гювеча за 6 часа. Добър апетит и наздраве!