10 от най-красивите замъци във Франция

5
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 15.02.2015

Всички знаят, че френските замъци са едни от най-впечатляващите в света. Те са част от най-вълнуващите атракции на Франция и ежегодно се посещават от милиони туристи. Историята разказва, че в миналото замъците не са били само жилища за богатите, по чието подобие са създадени днешните имения, но и са служили като защитни крепости по време на военни действия. Въпросните замъци са дело на гениални архитекти и строители, а самият факт, че много от тях съществуват и до днес, е доказателство за това. Днес ви представяме 10 от най-красивите замъци във Франция.

1. Замъкът Фонтенбло

Намира се на 50 километра от френската столица Париж и е служил за кралска ловна резиденция, поради близостта си до красива гориста местност. Замъкът е известен също като мястото, в което е живял Наполеон Бонапарт, непосредствено преди да бъде заточен на остров Света Елена.

2. Замъкът Шенонсо

Това е един от най-елегантните френски замъци наричан още „Женският замък“, тъй като в него са живели няколко много важни женски особи. По-късно е наричан „Замъкът на любовта“. Около Шенонсо са изградени специални диги на река Шер. По този начин са направени много красиви градини, запазени за туристите и до днес.

3. Замъкът Шеверни

Изключително симетричен замък, намиращ се в живописната долина на река Лоара. Построен е във възрожденския стил на Луи XIII. Интерес представляват покривите на замъка, които са в различни стилови и камбанарията.

4. Замъкът Юсе на Лоара

Построен е през 15 век на мястото на стара крепост в долината на река Лоара. Именно тук Шарл Перо е написал приказката „Спящата красавица“. Днес в замъка има цяла колекция от фигури на хора облечени в средновековни дрехи.

5. Замъкът Амбоаз

Замъкът представлява цялостна конструкция на сграда във вид на трапец. Той се използва от французите за спокойна и романтична разходка. Впечатление правят колекцията от мебели и гоблени, специална изработка.

6. Замъкът Пиерфон

Построен преди 600 години, този замък се отличава от другите френски замъци по река Лоара с това, че е военна крепост, която в продължение на 200 години многократно е обсаждана. Бил е доста разрушен и занемарен преди Наполеон да го купи за нищожна за онова време сума пари. През 19 век този замък е определен като културно-историческо наследство на Франция и е основно реконструиран.

7. Замъкът Ланже

Построен е за рекордно кратък за онова време срок – само 4 години. Тук се намира най-старата бойна кула във Франция. В една от залите на замъка е запазена пълна възстановка от восъчни фигури на сватбата на Ана Бретанска и Шарл VIII.

8. Замъкът Шамбор

Това е един от най-красивите френски замъци с дворцови укрепления в архитектурен стил ренесанс. Както повечето френски замъци по река Лоара, и този е заобиколен от дълбок ров. Зад стените на замъка има много красиво подредени парк и градини.

9. Замъкът Виландри

Построен е на мястото на феодално владение в ренесансов стил. Днес замъкът е напълно реконструиран за посетители и представлява две Г-образни крила. Прозорците са големи и продълговати, с хоризонтални корнизи и добре украсени капандури.

10. Замъкът Ментон Сейнт Бернар

Построен е на една висока скала в близост до френските Алпи. От замъка се открива страхотна гледка към езерото Анси. Строителите не са пропуснали да добавят към покривите и островърхи кули, които са емблематични за времето си.

Коментари

коментар(а)

Подобни: замъци, Франция