Пет ярки актриси в надпреварата за златото на „Оскар“-а

1
Добави коментар
wenip
wenip

Предстои истинска тежка надпревара в категорията за най-добра женска роля на Филмовата академия на САЩ в Лос Анджелис. Рийз Уидърспун („Моето приключение в дивото“), Розамунд Пайк („Не казвай сбогом“), Фелисити Джоунс („Теорията на всичко“), Джулиан Мур („Все още Алис“) и Марион Котиар (Two days, One night) – и петте актриси са талантливи, красиви, известни и имат завидна кариера в киното.

Рийз Уидърспун 39-годишната Рийз Уидърспун е с такава неподправена и по детски чиста усмивка, че понякога не е за вярване, че наближава 40-те. В творческата си биография вече има един „Oскар“ от 2005 г. за ролята си в ”Walk the Line“, а като актриса е с най-високо възнаграждение в Холивуд. Козметичната компания „Ейвън“ (AVON) я превърна в едно от своите емблематични имена, освен това е собственичка на продуцентската фирма Type A Films. Има и многобройни участия в благотворителни акции – не щади време и сили да защитава каузата на децата в неравностойно обществено положение в САЩ и Канада. През 2006 г. нейните усилия срещу папараците и вмешателството им в личното пространство на актьорите постигат успех. Арнолд Шварценегер – по това време губернатор на щата Калифорния, приема закон за ограничаване правата на фотографите. Те са задължени да поискат разрешения, за да снимат знаменитостите. Известна е нейната страст от детството й към четенето на книги, самата Рийз Уидърспун признава, че се побърква, когато прекрачи прага на книжарницата. В списъка си с филми има солидни участия в 46 кинотворби, както и десетки награди.

Фелисити Джоунс Фелисити Джоунс е родена през 1983 г . в Бирмингам, в семейството на хора, свързани с медийния бранш – баща й е журналист, а майка й е специалист по реклама и маркетинг. Родителите се развеждат, когато тя е само на 3 години. Едва 15-годишна е поканена да участва в телевизионния сериал „Най непохватната вещица“ (The Worst Witch). Някои я определят като прекалено млада за „Оскар“, но Фелисити Джоунс е записала в кариерата си вече 26 филма.

Джулиан Мур Само докато произнесем името на Джулиан Мур и попадаме в категорията на актрисите 50 плюс: сексапилна, със силно и характерно присъствие на екрана, драматична и едновременно с това до болка романтична. Има пет номинации за „Оскар“. През 2001 г. е сред най-красивите 50 жени според традиционната и уважавана класацията на списание „Пийпъл“. Известна е с високата степен на академично образование – Мур има диплома за бакалавър по актьорско майсторство. За нея се казва, че не се страхува да приема роли както във филми от мейнстрийма, така и в киноплатна с ограничен бюджет. Комедии, трилъри, драми, приключенски филми, роли диаметрално различни и противоположни – нищо не е невъзможно за актрисата. В своята 25-годишна кариера има участия в около 60 филма.

Розамунд Пайк Розамунд Пайк е известна най-вече от филма за Джеймс Бонд „Не умирай днес“ и „Гордост и предразсъдъци“. Голямото й признание беше миналата година за ролята й в трилъра Gone Girl.

Пайк е родена през 1979 г. в Лондон в семейството на професионални оперни изпълнители. Играе няколко сезона в Националния младежкия театър (National Youth Theatre), учи в колеж английска литература и участва в няколко студентски постановки. Получава бакалавърска образователна степен в университета в Оксфорд. Тя говори свободно немски и френски и свири на виолончело. Обича Лондон и живее в „Уест Енд“ (West End of London), който е не само един от централните райони на Лондон, но и се слави като център на културния и театрален живот на британската столица. Играе както в киното – участвала в около 30 филма, така и на театралната сцена. Във филма „Гневът на титаните“ се въплъти в ролята на Андромеда.

Марион Котиар Французойката Марион Котиар е призната за актриса, която блести еднакво и с изпълненията си в киното, и с ролите си в театъра и телевизионните сериали. Родена е в Париж през 1979 г. През 2007 г. е наградена за най-добра женска роля и отнася „Оскар“-а за прекрасното си изпълнение в „Едит Пиаф: Животът в розово“. Това е втората актриса в историята на „Оскар“-ите, която получава отиличето за роля във филм, който не е на английски език. До днес тази награда се свързва с името на София Лорен и нейния „Оскар“ от 1962 г. Израсла е в Орлеан в актьорско-режисьорско семейство. През 2006 г. получава висока морална награда и е определена за най-обаятелната актриса на Франция. Котиар е сред известните защитници и последователи на екологичното движение „Грийпийс“. Снимки: БГНЕС