Розмаринът е антидепресант, жасминът – мощен афродизиак

7
Добави коментар
wenip
wenip

Ароматите правят живота ни балансиран, хармоничен, изпълват ни с радостно усещане, дават ни сили или стимулират действията и мислите ни. Ароматерапията като стара наука и алтернативен метод е натрупала хилядолетни знания и опит. Това е друг начин за лечение на заболявания, емоционални състояния, кожни и дихателни проблеми, в основата на който са етеричните масла или по-точно техните аромати.

Ароматите на етеричните масла са разделени в класическа система, според която са обединени в три основни групи – високи, среди и ниски ноти.

Висока нота или нота на главата Ароматите в тази група освежават и въздействат върху нашите емоции и чувства, помагат да се съсредоточим.

Портокал Притежава изключителен ефект за нервната система и успокоява много бързо. Особено добър е за вана, като разпуска мускулите и намалява спазмите в тях. Помага при тежки депресии, чувство на страх, намалява нервното напрежение. Повишава концентрацията на вниманието. При безсъница се комбинира с лавандула.

Лимон Стимулира паметта и процеса на учене, успокоява нервите. Тонизира и подобрява общото състояние на организма, има ободрителен ефект при преумора.

Маточина Един от най-добрите аромати за създаване на стабилен психичен и емоционален баланс. Успокоява, премахва депресията, добро средство е срещу меланхолията, прави съня спокоен и дълбок. Спомага за подобряване на паметта, премахва главоболието, понижава високото кръвно налягане и успокоява учестения сърдечен ритъм.

Мента Прекрасен аромат при виене на свят и силни болки в главата. Успокоява при нервна превъзбуда, укрепва и стимулира нормалната дейност на нервната система. Дава яснота на мислите и подобрява паметта.

Розмарин Мощен антидепресант, прилага се успешно при състояние на апатия, безразличие, различни форми на депресии и душевни тревоги. Използва се за стимулиране на организма при умствена преумора и нервно изтощение. Подобрява процесите на запаметяване.

Тамян Увеличава желанието за действие, дава емоционални сили и смелост за преодоляване на трудности. Води до приток на нова енергия, прави човешката аура устойчива, събужда милостта, състраданието и разбирането.

Евкалипт Стимулира интелектуалните способности, прави паметта по-силна. Действа тонизиращо, повдига настроението, събужда чувството на увереност в собствените сили.

Средна нота – нота на сърцето Помага да подобрим вътрешния си баланс, работата на дробовете, влияе положително на сърдечната дейност и кръвообращението, на черния дроб и далака.

Здравец Повишава активността на мозъка, премахва спазмите при главоболие. Успокоява и едновременно с това дава възможност да подобрим настроението си, укрепва чувството за собствено достойнство, създава предпоставки за стабилно хормонално равновесие.

Жасмин Премахва депресията, стреса и състоянието на безразличие. Намалява общото напрежение и помага на организма да се отпусне и почине. Казват, че успешно се използва като магически аромат при любовни връзки, силен афродизиак. Дава усещане за успех и благополучие.

Лавандула Премахва умствената умора и състоянията на силно изтощение, помага за възстановяване на силите. Използва се при превъзбуда заради успокоителния й ефект. Намалява тревожните чувства и чувството за вина.

Роза Нарежда се сред най-силните антидепресанти, помага при тежки депресии, успокоява при пристъпи на ревност или гняв. Помага срещу безсъние. Увеличава работоспособността и подобрява настроението. Използва се при умствена умора и преумора, помага за бързото възстановяване на силите.

Ниска нота – базова Ароматите в тази група отпускат и способстват за пълното релаксиране, подобряват храносмилането и работата на стомаха, пречистват.

Босилек Едно от най-добрите средства за тонизирането на нервната система. Подобрява настроението, премахва умората и тревогата, помага да се справим с депресията. Влияе ефективно на паметта и засилва концентрацията на вниманието.

Карамфил Силен аромат, който способства за бързото възстановяване на силите след продължително психическо и физическо натоварване. Премахва виенето на свят и болките в главата. Има стимулиращ ефект, увеличава положителните мисли, може да изведе от депресия. Помага и при състояние на безразличие или вялост.

Босвелия Успокоява дишането, внася ред в мислите, понижава стреса, отстранява депресията. Освен че повдига общия тонус, създава усещане за хармония и покой. Използва се за лечение на травми от минали преживявания.

Пачули Умиротворява душата, създава чувство на любовен комфорт, затова се смята за афродизиак. Придава сили и увереност в себе си, но и засилва чувствителността.