Санторини – митичната Атлантида

1
Добави коментар
stravel
stravel

Маршрут: остров Санторини, Гърция

 

Островът с официалното име Тира е известен повече с италианския си вариант Санта Ирини. На него има два димящи конуса, които са доказателство за вулканичната му дейност. Катастрофалното му вулканично изригване през 1400г.пр.Хр. променя формата на острова. Първоначално кръглата форма на Санторини е разрушена от вулкана. В централната му част се появява кратер, който се запълва с вода. Следи от експлозията са открити по цялото източно крайбрежие на Средиземно море.

Град Оя се намира на най-отдалечения край на острова. Според легендата Санторини се крепи на 3 крачета, а едно от тях е под града. При някое земетресение може да се отчупи и целия град ще потъне във водата. Варосаните къщички на Оя са разположени на върха на 300 метрови стръмни скали, а залезите на слънцето над градчето приличат на красива картичка.

Фира е построена на скала висока 260м. Тук може да опитате десертното вино Винсанто. То е натурално сладко,a бялото грозде, от което се прави се суши 10 дни на слънце. Две години стои в дъбови бъчви и в резултат се появява вино с наситен цвят и приятен аромат.

Спиращи дъха пейзажи от остров Санторини

Полезни линкове:
Почивки на Санторини ; Информация за Гърция

Видео за остров Санторини