Малдиви (1): Остров Мееру

1
Добави коментар
stojtscho
stojtscho

мар

17

2015

Ох, много се колебаех какво въведения да напиша за днешния пътепис, но освен очевидния факт, че откриваме нова страна за нашия сайт, ми дойде на ум единствено повелителната форма на думата „завиждам“: Завиждайте! и приятно четене:

Малдиви
Късче от Рая

част първа

Остров Мееру
или Защо всички искат да се женят?

Най-добрият начин да се отървеш от зимата е да отидеш някъде на топло. Така и ние направихме през февруари тази година. Още от години винаги съм искал да посетя Малдивските острови. Те са разположени в Индийския океан, на юг от Индия. Малдивският архипелаг се състои от 26 атола с 1190 коралови острова. Само 203 острова са обитаеми, най-големият от които – Мале, където се намира и единственият град и единственото пристанище – едноименната столица. Повечето острови са обкръжени от коралови рифове. Всеки атол има средно по 5 до 10 населени острова и 20 до 60 ненаселени. Малдивите са и най-ниската държава в света – най-високата точка на територията ѝ достига едва 2,3 метра. Пътуването щеше да бъде доста дълго – първо полет от Виена до Франкфурт, последван от директен полет от Франкфурт до Мале и оттам едночасов трансфер с моторна лодка до нашия остров. Нямахме търпение да се измъкнем от лошото време във Европа и да се насладим на слънцето в Индийския океан. След почти 9 часа летене, вече сме на Малдивските острови, насочваме се към

международното летище Ибрахим Назир в Мале
Мале –

столица и единственият гъсто застроен остров

Мале – столица и единственият гъсто застроен остров

Слънцето ни казваше добро утро и ни се усмихваше за добре дошли. Още щом отвориха вратите на самолета усетихме горещия малдивски въздух. За разлика от други летища с средна натовареност, на летището в Мале няма ръкави, но и няма автобуси, с които обикновено се извозват пътниците до сградата на летището. Минава се пеша. След кратко чакане на опашката за проверка на паспортите, вече сме отправяме към мястото където ще ни качат на лодката за нашия остров. Наоколо гъмжи от хора – местни, туристи. Трафикът е не много натоварен, движещ с бавна скорост сякаш там думата „забързано ежедневие“ не съществува там…

Градски транспорт

Водата е кристално чиста, както по всички реклами за екзотични острови с типичния си светло син цвят. Вълнението ни нараства с всяка минута. Подминаваме различни малки островчета, тук там се мяркат самотни коралови рифове.

Ето че пристигаме и на нашия остров

Гледката е невероятна. Не можем да повярваме къде сме попаднали. Млада дама в типична носия ни посреща на английски и ни завежда до единия от плажните барове за настаняване. Посрещат ни със свеж безалкохолен коктейл (тук е мястото да отбележа, че тъй като

основна религия на Малдивите е ислямът,

алкохолът е забранен за внос, но в името на Негово Величество Клиентът са направили изключение и се предлага голямо разнообразие на спиртни напитки, вино и бира само на островите без местно население, какъвто е и нашия). Подават ни мокри със студена вода кърпи за освежаване на лицето и ръцете. По-късно ще открием, че това е един от традиционните ритуали от местното гостоприемство. В момента е точно 12 часа, слънцето е изпепеляващо, но ние нямаме търпение да направим обиколка на острова, новият ни адрес през следващите седем дни.

Meerufenfushi, Малдиви
Остров Мееру

е дълъг около 1100-1200м и широк около 350-400м. За обиколката му пеша е необходимо време, не повече от час, но на нас ни отнема почти два часа. Радваме се на всяко ъгълче, на всяка палма и на невероятния пясък, който е толкова фин, въпреки че е от корали.

Пясъкът с един от местните 🙂

Плажче с палми

Какуни бар

Плажът

На острова няма да откриете бетон и следи от цивилизация. Вилите, които се предлагат, са малки и дървени, задължено оборудвани с климатик и голям вентилатор на тавана (това са две от най-важните ви оръжия срещу горещината, която да призная бе доста по-различна от тази на която сме свикнали през лятото в Европа). 286 вили са разпределени в три категории – сред гората от палми, на плажа и във водата.

Градинско бунгало

Вили на плажа

Вили във водата

Пак във водата

Първите дни на острова

се отдадoхме на плаж, обиколки и разглеждане на възможностите за разпускане.

Музеят на Мееру

18-метров скелет на кит (достигат до 32 метра и тегло до 200 тона)

Масажен салон

Един от двата масажни саона на острова – докато те масажират, можеш да се наслаждаваш на плуващите под къщичките риба през стъклено дъно.

Пристигаща група от местното население

Отново на плажа 🙂

Може би ви прави впечатление, че на повечето снимки едва се виждат хора. Наистина нямаше много хора, въпреки че сега е високият сезон и всички вили за заети. Кога ли и нашите хотелиери ще се поучат от своите малдивски колеги …

Изгрев

Залез

Не случайно много младоженци планират своя

меден месец на Малдивите

Тук просто романтиката е навсякъде.

Романтична вечеря на залез

Романтично осветление

Романтично осветление на целия остров

Младоженски апартаменти

Младоженските апартаменти са във водата и единственият достъп до тях е чрез малка лодка с личен лодкар.

Интересен начин да кажеш: Моля не ме безпокойте! 🙂

Продължението:

Автор: Мартин Киряков

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Индийски океан – на картата:

Индийски океан
Гласувайте, ще се радвам да ви е харесало!

Tags: вила, Индийски океан, Малдиви, Малдивски острови, Мееру, младоженци, плаж