Как да си направим натурален дезинфектант за ръце

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Всички знаем, че търговските дезинфектанти за ръце са с химически аромати и направени с токсични съставки. 

Въпреки че убиват бактериите и вирусите, тези химикали също проникнат в порите на кожата и се абсорбират в кръвния поток. 

Основните активни съставки в тези дезинфектанти са етил алкохол и изопропил алкохол. Етил алкохол е познат още като етанол, чист алкохол, алкохол от зърнени култури и алкохол за пиене. Той е това, което убива микробите. 

Етиловият алкохол се използва в някои козметики за повишаване на абсорбцията на други съставки, което означава, че всичко смесено с него ще се движи през кожата и в кръвния поток по-лесно. Има много случаи на деца, облизващи ръцете си след прилагане на тези ръчни дезинфектанти и всъщност стават пияни! 

Изопропил алкохол е нефтопродукт и многобройни изследвания са показали, че е невротоксин, което означава, че е токсичен за нервната система! Може да е добра идея да стоите настрана от тези търговски дезинфектанти за ръце, особено върху чувствителната кожа на децата ви. 

Всеки родител знае, че училищата са благодатна почва за развитието на вируси и бактерии. 

Ако не сте „фен“ на търговските дезинфектанти за ръце, тук са две рецепти, които много лесно могат да се направят у дома. 

Първата от тях е по-скоро от типа на гел дезинфектант за ръце, а другата е на спрей. И двете работят отлично, просто зависи от вашите предпочитания. И двете рецепти за дезинфектанти за ръце са добри, защото действат едновременно като дезинфектанти за ръце и естествен антисептик. Всяка съставка в тези рецепти има много цели, освен почистването на вашите ръце. Етеричните масла от чаено дърво и лавандула помагат за борба с микробите, заради техните антибактериални свойства. Хамамелисът е естествен убиец на микробите измежду други неща, а гелът от Алое Вера е толкова лечебен за кожата, че е бил използван от много култури по целия свят в продължение на хиляди години. Маслото Витамин Е помага за лечение на кожата и същевременно служи като консервант. 

Рецепта за гел дезинфектант за ръце 

Ще се нуждаете от изстискваща бутилка за тази рецепта. 

Съставки: 1 супена лъжица хамамелис; 225 мл 100% чист гел от алое вера; 1/4 чаена лъжичка витамин Е масло; 10 капки етерично масло от чаено дърво; 10 капки етерично масло от лавандула. 

Указания: Смесете етеричните масла и витамин Е в изстискващата бутилка. Добавете хамамелиса и разбъркайте. Добавете гела от алое вера и разбъркайте. 

Разклатете добре преди употреба. 

Рецепта за спрей дезинфектант за ръце 

За тази рецепта ще ви е необходима стъклена спрей бутилка от 115 грама. Чудесно е да имате този спрей под ръка, тъй като е също и естествен антисептик. 

Съставки: 1 супена лъжица хамамелис; 2 чаени лъжички 100% чист гел от алое вера (можете да използвате и зеленчуков глицерин); 8 капки витамин Е масло; 5 капки етерични масла (лавандула, чаено дърво, лимон, портокал, и т.н.); чиста вода. 

Указания: Комбинирайте хамамелиса, гела от алое вера, маслото витамин Е и етеричните масла. Изсипете в малка спрей бутилка. Добавете достатъчно чиста вода, за да се запълни бутилката.

Разклатете добре и прилагайте, когато е необходимо.

Източник: biopogled.com