Как да направим кучешка колибка?

1
Добави коментар
how2bg
how2bg

Ако искате да направите колибка за вашето куче-пазач, за да му осигурите повече топлина и уют, то значи вашият домашен любимец има чудесен стопанин. За да направите стабилна и безопасна кучешка колибка ще трябва да положите усилия, но резултатът ще си заслужава.

Когато определяте размера на къщичката, трябва да предвидите достатъчно място, така че животното да може да стои изправено в нея, да може да се завърти и обърне. Кучетата не обичат твърде големи къщички, затова не се престаравайте с размерите. Стандартните размери за средно голямо куче са 100/70см, височина 100 см.

Определето местоположението на къщата. Вземете предвид следното:
– Къщата не бива да е в „нищото“. Кучето ви никак няма да хареса къщата, ако е по средата на двора. Сложете я плътно до ограда, стена или нещо подобно.
– Сложете я на място, където няма силно въздушно течение.
– Внимавайте къщата да не е в яма или на ниско, където се събира водата, защото при първия дъжд или топенето на снега къщата ще се окаже в езерце.
– Ако от някоя страна на къщата все пак духа по-силно, сложете парче шперплат или балатум, което да служи за параван и да пази завет.

Вземете две дебели дъски и ги сложете успоредно една до друга. За да направите „рамката” на пода, подредете перпендикулярно на тях други дъски. Заковете ги плътно една до друга. Използвайте други дебели дъски, за да направите „колоните” на къщичката. Заковете по една дъска на всеки ъгъл. Свържете разстоянието между гредите като използвате още една група дъски. За по-голяма здравина и издръжливост може да ги захванете допълнително с метални планки.

Не забравяйте да оставите отвор за влизане. Ако желаете, може да покриете отвора с дебел найлон или мушама, с цепка по средата, за да предпазите кучето си от течение и студ.

За покрива направете дървена „рамка” като за пода, но оставете по още 15 – 20 см отстрани, за да не се стича вода по стените на колибката. Сложете я отгоре и я заковете здраво. Покрийте покрива с водонепропускаем материал и го заковете. Имайте предвид, че може да има силни ветрове или дъждове, които да откъснат покритието, затова не пестете пироните.

Задължително минете стените и пода на колибата поне два пъти с лак за дърво. Това ще предпази дъските от бързо изгниване. Проверете внимателно за стърчащи пирони или трески.

Не слагайте колибата на земята! това е много лошо както за нея, така и за кучето – то ще мръзне, тя ще гние. Използвайте една обикновена палета или някакъв дървен подиум. Ако използвате палета, вкопайте я леко в земята, за да осигурите стабилна основа.