10-минутна йога у дома – Edna.bg

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Светла Иванова

Снимка:
Личен архив

Често нямаме време, за да направим нещо. Дори да е за самите нас.

Час и половина в залата за йога и понякога още толкова, докато стигнем и се приберем, паркираме или сменяме няколко транспорта, вървим пеша, преобличаме се, разменяме по някоя дума с приятели от групата, с инструктора…

Днес ви предлагам само 5 асани с широк обхват на нуждите на тялото и ума ни, с които да поддържаме форма сами. (В дните, в които не водя курсове и аз прибягвам до този кратък вариант)

Ако загреете малко и оставате във всяка поза само по една минута ще приключите вашата практика за 10 минути. Ако ви е трудно да задържате по толкова, започнете с няколко секунди и постепенно увеличавайте времето. Понякога е по-добре да отделяме ежедневно по-малко време, отколкото да чакаме да се освободим за няколко часа.

Ако пък можете да си освободите вкъщи час и половина за пълноценна йога практика, ви предлагам новия ми дивиди диск „Йога у дома“, който вече е в книжарниците. Накрая ще ви разкажа повече за него. А сега нека да започваме!

След като загреете (най-добре със Слънчевия комплекс) започнете с поза за баланс и концентрация, която ще уравновеси нервната система и ще укрепи мускулите на целите крака. Задръжте по 1 минута на крак, като съсредоточите погледа върху неподвижна точка на нивото на очите. Може да държите ръцете и пред сърцето.

Поза „дърво“

След нея легнете по гръб и направете „свещ“ или „полусвещ“. Задръжте статично в позата за минута. За противопоказанията и ползите от нея може да намерите подробно описание в материала ми „Трите най-полезните асани“.

Продължете с „риба“ или „камила“. Те ще засилят ефекта на предната поза и ще извият врата в обратна посока, като по този начин ще освободят мускулното напрежение в него. Позите подмладяват и увеличават жизнеността. Отново една минутка е напълно достатъчна.

След това направете „главоколянна поза“. Останете минута в нея.

Завършете с поза, усукваща гръбнака. Предлагам ви „странична извивка“. Направете я в двете посоки, като задържате по минута. Дръжте долния крак изправен, ако ви е трудно със свит.

Завършете с кратко отпускане (релаксация) по гръб. Ако се налага си, почивайте и между асаните.

Поза „свещ“

Поза „полусвещ“

Поза „риба“

Поза „камила“

Главоколянна поза – лесен вариант

Главоколянна поза – труден вариант

В новото ми дивиди ще намерите всички тези асани, свързани в 90-минутна програма и още много други. Дискът включва пълна програма от загряване, Слънчев комплекс, разтягане, пранаяма (дишане), асани (пози) и релаксация (отпускане). 

Упражненията вътре ще ви помогнат да премахнете излишните килограми, да стегнете корема, ханша и бедрата, да премахнете напрежението и болките от шията, раменете, кръста и гърба, да подобрите гъвкавостта на цялото тяло. Ще допринесат за цялостното възстановяване на организма ви и премахването на умората и стреса.

Странична извивка

Обложката на новото дивиди на Светла Иванова

Програмата е подходяща за всички, без ограничения във възрастта и без значение дали досега сте се занимавали с йога, или сте начинаещи.

Йога е най-доброто, което можете да направите против преждевременното стареене, ще се чувствате енергични, спокойни, уверени и изпълнени с позитивни мисли и емоции!

Вижте откъс от „Йога у дома“ и полезни съвети за практикуването в домашни условия:

В диска ще намерите и специален талон за отстъпка за йога курсовете ми. Нищо не може да замени живия контакт и енергията, когато практикувате в група и с инструктор, който ви е на разположение за всякакви въпроси.

Бъдете здрави!

Пишете на Светла Иванова на [email protected].