Три стъпки за успешна презентация

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Подготвянето на презентация може да съсипе нервите на всеки. Ако знаем как да планираме етапа на подготовката обаче успехът ни е гарантиран, припомня експертът Джери Уайзман.

Ефективната презентация е невъзможна без внимателна подготовка. Следващият път, когато се заемете с тази нелека задача, следвайте тези три стъпки и ще видите колко добри можете да бъдете всъщност.

1. Нека линията на разказа да е пределно ясна. Не започвайте с изработването на слайдовете. Първо напишете историята, която ще разкажете. Слайдовете и данните, които ще покажете, трябва да са само илюстрации към нея.

2. Репетирайте. Пуснете слайдшоуто и говорете на глас. Направете това, докато седите пред компютъра, за да не мислите само за положението на тялото си.

3. Репетирайте без слайдове. Накрая направете генерална репетиция, изправени, в конферентната зала, но без слайдовете. Така ще можете да се концентрирате върху разказа, посоката на погледа си, жестовете, позата на тялото и постановката на гласа си.

След тази подготовка ще видите, че увереността ви по време на самата презентация ще бъде висока, а представянето – много по-успешно.

По материали на Harvard Business Review