Как да се отървем завинаги от молците

1
Добави коментар
maistorplus
maistorplus

На всеки се е случвало поне веднъж в живота да извади от гардероба си дреха, проядена от молци. Тази неприятна ситуация обаче лесно може да бъде избегната, ако знаете как да унищожите крилатите натрапници. В случай, че и вие страдате от чудовищата, криещи се в гардероба, прочетете следващите редове и разберете как да се отървете от тях веднъж завинаги. Ако пък предпочитате някой друг да свърши мръсната работа вместо вас, направете заявка за борба с вредителите.

Веднъж щом молците се настанят в гардероба ви, те снасят яйца. Когато ларвите се излюпят, те започват да нападат всяка дреха от естествена материя–тоест всичко от коприна, кожа и памук е застрашено.

За да се предпазите от подобни чудовища, е най-добре на първо място изобщо да не ги допускате до гардероба си. Тъй като превенцията е най-силното ви оръжие, ще започнем с нея, но за тези от вас, които вече са пострадали от нападения на молци, ще разгледаме и какво трябва да се направи, за да се отървем от вече настанили се там насекоми.

Вижте също: 5 начина да задържите къщата си чиста за по-дълго време

Превенция

За да сте сигурни, че никога няма да бъдете навестени от молци, следвайте следващите съвети:

Петната от храна привличат малките натрапници, така че винаги когато прибирате дреха проверявайте за подобни зацапвания.
Ако планирате да не носите някоя дреха няколко месеца, съхранявайте я във вакумирани торби.
Тъй като молците предпочитат тъмните места, ефективно решение е да инсталирате LED осветление, което да ги отблъсква.

Веднъж на всеки сезон почиствайте изцяло гардероба си с подходящ препарат като внимавате да не пропускате дори едно ъгълче.
Ако миризмата на репеленти не ви допада, можете да се обърнете към натурални продукти, които прогонват молците. Такива са лавандулата, лимонената трева, розмаринът, ментата и женшенът.

Вижте още: Подгответе дома си за зимата в 5 полезни стъпки

Унищожение

За да се отървете от вече настанилите се насекоми, можете да опитате някои от следващите предложения:

Изтръскайте добре вече нападнатите дрехи, можете дори да ги минете с прахосмукачка. След това ги изперете на висока температура или ги дайте на химическо чистене.

Минете с прахосмукачка из целия гардероб, в който сте открили повредени дрехи. Опитайте да достигнете всяко ъгълче и ниша, тъй като обикновено именно там се събират ларвите, които нанасят щета. След това напръскайте с подходящ спрей–всеки препарат съдържащ пиретрум, хлорпирифос, алетрин или перметрин е добро решение.
За да се предпазите от следващи набези, съхранявайте дрехите си във вакумирани торби. За допълнителна защита можете да закупите и някой от гореспоменате натурални репеленти. Понякога може да се наложи да се обадите и на специалист, който да ви избави от досадните вредители.

Ако нещо от видяното тук ви се е сторило добра идея, но не знаете как да действате сами, не се чудете, а се доверете на регистрираните при нас специалисти за борба с вредители. Пуснете заявка за премахване на насекоми, сравнете цени и се спрете на най-подходящия изпълнител.