Майка съди МОЛ заради забрана да кърми детето си публично

1
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

Майка кърми детето си на публично място

 

Майка съди столичен мол, за да защити правото на жените да кърмят децата си на публични места

 

 
Деница Панайотова ще бъде представлявана от Българския хелзинкски комитет (БХК) по делото, съобщават от организацията.
Исковата молба е срещу мола, на чиято територия се е намирала кърмещата жена, както и срещу магазина, чийто охранител е отправил забележка към нея.
Деница разказва, че детето й заплакало, тъй като било гладно и изморено, и тя не предполагала, че естествената й майчинска реакция – да го нахрани и успокои бързо, би могла да бъде неприятна някому.
Жената подала жалба до управата на търговския център непосредствено след като била помолена
да преустанови кърменето на обществено място
Началникът на охраната на мола обаче потвърдил, че кърменето на територията му е нежелателно и гледката на кърмещи жени предизвиква възмущение у другите посетители.
На подадената жалба Панайотова не е получила писмен отговор.
Унизена, и убедена, че е направила най-доброто за детето си в конкретната ситуация, жената смята, че е станала жертва на полова дискриминация по смисъла на Закона за защита от дискриминация.

Кърменето на обществено място следва да се възприема като естествено състояние на майка, грижеща се за бебето си, отбелязват от БХК

„Ограничаването на това право е акт на пряка дискриминация на основата на пола, защото потърпевши са само жените. Препятстването на кърменето на обществено място нарушава разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Конституцията на Република България, гарантираща ненамеса в личния живот на гражданите и опазването на тяхната чест, достойнство и добро име“, пояснява адв. Адела Качаунова от програма „Мониторинг и изследвания“ на БХК.
Правото на зачитане на личния и семейния живот на всеки човек е гарантирано и от чл. 8 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, уточнява адв. Даниела Фъртунова.
По думите й жените имат правото да се радват на възможността да кърмят децата си когато и където поискат и съдът може и следва да защити това.

Източник: БХК

 Е-здравей Любопитно

loading…