Английски език – самоучител за българи: Кембриджски тест ESOL – English for Speakers of Other Languages (Cambridge ESOL test)…

1
Добави коментар

Тест ESOL.

Кембриджският тест ESOL е известен в цял свят и се признава от редица университети, работодатели и други образователни учреждения във много страни, като свидетелство за знание на английски език на нужното ниво. Тестът ESOL е съставен от разнообразни под тестове, обхващащи знания и умения както на общ, така и на академичен език, бизнес английски и т.н.
Класификация на нивата на знание на английски език.
Предоставяната класификация на нивата на знание на английски език, според резултатите от теста ESOL е една от най-известните в света. Тестът включва проверка на четири основни навика за владеене на език:

– четене,
– писане,
– устна реч,
– слухово възприемане.

Чрез него се оценява умението за използване на множество структура, изрази и правила в реалните жизнени ситуации. Оценката по теста ESOL е основана на пет степенна международна скала.
Ниво 1 Elementary.
KET (Key English Test).
Това ниво свидетелства за начални знания по английски език у деца и възрастни, като им дава възможност да се запознаят с необходимите основи на езика. Това ниво е първата степен по резултатите от теста ESOL.
Ниво 2 Lower Intermediate.
PET (Preliminary English Test).
На това ниво са езиковите знания, които позволяват справяне в различни ситуации на работа и в обществото с англоезично обкръжение.
Ниво 3 Upper Intermediate.
FCE (First Certificate in English).
Средно ниво на знания на езика, което изисква навици във всички области на владеене на езика. Това ниво е широко признато в бизнеса, промишлеността, образователните учреждения на Великобритания и други страни.
Ниво 4 Lower Advanced.
CAE (Certificate in Advanced English).
Напреднало ниво, необходимо на хора, за които английски език е нужен като предмет на изучаване или е част от работата. Особено внимание се отделя на познаването на лексиката в реални жизнени ситуации. Признава се от повечето университети в Англия, като необходим за постъпване.
Уровень 5 Upper Advanced.
CPE (Certificate of Proficiency in English).
Висше напреднало ниво, необходимо за някои университети във Великобритания, а също и за бизнеса и преподаване на езика в други страни.

Това е най-кратката характеристика на Кембриджския тест ESOL – English for Speakers of Other Languages (Cambridge ESOL test) за знания по английски език и нивата на владеенето му според постигнатите резултати. Тук може да откриете допълнителна информация и за други популярни тестове по английски език, които според специализацията си могат да са Ви от полза
–––-
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу – в коментарите.