Пламен Гетов: Не станах футболист на годината, защото не бях нито от „Левски”, нито от ЦСКА!

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Пламен Цветанов Гетов – българинът, за когото казваха, че вкарва като Пеле. Майстор на гола от висша класа, ставал два пъти голмайстор на България – със „Спартак” (Плевен) през 1985-а и с „Левски” през 1993-та. Обличал още фланелката на ЦСКА, „Спартак” (Варна), „Етър” (Велико Търново), „Портимоненсе” (Португалия) и т. н. Подобно на Гунди, който през 1965-а с два гола праща България на Световни финали в Англия, също с два гола 20 години по-късно Пламен класира страната ни на Световното в Мексико. През съответните години и двамата са голмайстори на първенството ни. И той като Гунди с първото си участие на световни финали вкарва гол – Аспарухов през 1962-ра, Пламен през 1986-а.

Кариерата на Пламен Гетов обаче продължава много по-дълго – от 1977-а до 1998-а. Докато Гунди загива през 1971-ва, само на 28 години. Пламен пък, близо 40-годишен, завършва кариерата си в плевенския „Спартак”. Този март магьосникът на фаула, както наричат Пламен, навърши 56 години и вече е пълноценен член на клуб „Над 55”.

Пламене, играл си в много отбори (броя ги точно 10). В кой от тях е останало сърцето ти?
– Не знам как ги смяташ, но аз ги броя 9: плевенския и варненския „Спартак”, „Шумен”, „Етър”, „Ватев” (Белослав), „Левски”, ЦСКА, „Черно море” и „Портимоненсе”. Стават 10, ако броиш и националния. Според някои източници съм играл и в португалския „Шавеш”, но няма такова нещо. В Португалия съм играл само за „Портимоненсе”, с който станах трети в класирането на голмайсторите в страната. А що се отнася до сърцето, то си е още у мен, но най-близко до него са двете „С” – „Спартак” (Плевен) и „Спартак” (Варна). Във Варна започнах като професионалист едва 15-годишен, а на плевенчани посветих цели 8 сезона.

Какво не можа да постигнеш за тези твои близо 20 сезона?
– Да ти кажа право: постигнах повече, отколкото съм мечтал.

Станах шампион с „Левски”, два пъти бях голмайстор на републиката,

партнирах си с големи футболисти, играх на световни финали, опитах и от чуждестранния футбол. Съжалявам само, че бях преследван от много контузии, които така и не можах да излекувам напълно. Исках да се лекувам в чужбина, но не ми разрешиха. Инак можех и повече да играя.

Какви бяха твоите качества и недостатъци като футболист?
– Ами основният ми недостатък беше, че не тичах много. В замяна на това подавах много точно и шутирах опасно от различни разстояния. Както знаеш, моят специалитет бяха свободните удари.

Половината си голове съм постигнал от свободни удари

За тях се иска талант, но и много труд. В това отношение най-много дължа на знаменития бат`Петьо Жеков. Когато бях в ЦСКА, оставахме по един час след тренировка и упражнявахме свободни удари. По онова време той ме научи много. Аз също си имам чалъми, но не ги разкривам.

Играл си със знаменитото трио Стоичков, Пенев, Костадинов. Какво си спомняш за тях?
– Когато отидох в ЦСКА, те тъкмо бяха дошли в отбора. Стоичков обаче си личеше вече, че е голям футболист. Надявам се да са научили нещо от мен, защото ме зяпаха много внимателно в краката. Жалко, че на полусезона ме продадоха в Португалия и не можах да стана шампион и с ЦСКА. Стоичков и компания обаче същата година станаха шампиони.

Пламене, как така не пожелаха да те изберат за футболист на годината?
– Ами, защото не съм нито от „Левски”, нито от ЦСКА. Както ти казах, два пъти ставах голмайстор на първенството.

С 2 мои гола срещу Югославия на ст. „Васил Левски” се класирахме за Мексико`86, където играх и четирите мача

Но не ме избраха, може би и защото съм доста устат. В ЦСКА побързаха да се освободят от мен още на полусезона, а в „Левски” – въпреки че бяхме станали шампиони, а аз голмайстор, ми предложиха такъв договор, че не ми остана друго, освен да хвана влака за Плевен.

Същата ли е причината да напуснеш щаба на сегашния шампион „Лудогорец”?
– Да, работих там като скаут на клуба, но се намериха големи разбирачи, на които не се харесах. Спортният директор Ангел Петричев и тогавашният помощник-треньор Георги Дерменджиев явно разбираха повече от футбол. Но всяко зло за добро! Сега пак съм скаут, но на младежкия национален отбор до 21 години. Пътувам нагоре-надолу и си отварям очите за талантливи момчета.

Пламене, ще повтори ли и тази година титлата „Лудогорец”?
– Най-вероятно да! Те имат по-класен и балансиран отбор от другите. ЦСКА няма да могат да им се противопоставят. Що се отнася до „Левски”, не се интересувам много какво става там и не мога да коментирам.

„Левски” просто не ме интересува!

И накрая, вероятно ще ме питаш за националния отбор и шансовете му за класиране на европейските финали. И пак ще ти дам същия отговор – не мога да прогнозирам. Нито в проценти, нито в по-общ смисъл. Все пак имат малка доза шанс, който ще мъждука до последно.

Красимир ПЕТКОВ