Ценни гурме продукти в ресторантите на Варна: Семена от чиа

1
Добави коментар

Доскоро почти неизползвани, семената от чиа бързо си проправиха път към менютата на едни от най-добрите ресторанти по света. Огромна част от световната им популярност се дължи на незаменмите им здравословни качества. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ разкрива същността на ценните семена, полезните им свойства и кулинарното им приложение.

Същност на семената от чиа

Тези малки ценни семенца са определяни като най-здравословният пълнозърнест продукт в света. Те се отличават с най-високо съдържание на омега-3 мастни киселини в сравнение с всяко друго растение. Но какво точно представляват? Salvia Hispanica, по-известно като чиа, е вид на цъфтящо растение от семейството на ментата, чийто произход се свързва с южните части на Мексико и Гватемала. Семената от чиа са във формата на малки елипси с диаметър около 1 мм и имат петнист цвят с кафяви, сиви, черни и бели оттенъци. При накисване, по повърхността им се образува лепкаво, гелообразно покритие, придаващо отличителна текстура на напитките, съдържащи чиа.

Малки семенца с големи здравословни ползи

Семената от чиа са изключително богати на омега-3 мастни киселини и фибри, за които е доказано, че влияят положително върху здравето на сърцето и предпазват от диабет. В комбинация с ценните антиоксиданти, те спомагат за намаляване вероятността от инфекции и повишаване на цялостния имунитет на организма. Екипът на рубриката „Здравословното хранене и ресторантите на Варна“ отбелязва, че семената от чиа не съдържат глутен, което определя честото им присъствие в безглутеновата диета.

Как се консумира чиа у дома и в ресторантите на Варна

За разлика от лененото семе, семената от чиа са лесно усвоими от организма и повечето хора смятат, че те нямат обособен вкус. Полезните семена могат да се консумират цели за закуска, да се смест с масла от ядки, да се добавят към салати, сандвичи, йогурт или да се миксират в сокове или шейкове. Семената от чиа абсорбират приблизително девет пъти теглото си във вода, което помага за контрол върху апетита и повишава енергийната сила на организма без стимуланти. 

Кулинарна стойност на семената от чиа

Според екипа на ресторант Вила Марциана – Варна всяка „суперхрана“ заслужава своето място в менютата на добрите заведения. Нашият екип използва семената от чиа, за да създаде изкусителни веган десерти, като например чиа пудинг със сезонни плодове – едно малко сладко удоволствие, пленяващо сетивата. 

Кулинарните майстори по света също не подценяват стойността на малките семенца. Шеф Майкъл Мерида от американското Cravings Tapas Bistro приготвя прекрасна маслена какаово-кокосова торта, гарнирана със сметана с портокал и семена от чиа и гел от чиа и маракуя. Пестото със семена от чиа пък е идеално допълнение към месни и рибни специалитети. Една от най-обичаните рецепти за приготвянето му включва чиа, кедрови ядки или бадеми, чесън, босилек, морска сол, черен пипер и зехтин. Неустоимо вкусно и полезно!

А Вие почитатели ли сте на специалитети, приготвени от най-чистите и полезни продукти? Открийте ги в променящите се менюта на ресторант Вила Марциана – Варна!

Още новини от рубриката „Здравословното хранене и ресторантите на Варна“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“