Каква е разликата между щастие и удоволствие?

2
Добави коментар
dilqna
dilqna

Често говоря за това как съм търсач на Щастие и това коренно се различава от търсач на удоволствия. Но това изобщо не означава, че достигането до моето щастие не ми носи също така и удоволствие.

Става въпрос преди всичко за основния принцип зад това да постигнеш щастие, дълбоко и вътрешно щастие, за разлика от моментното и бързо отиващо си усещане за удоволствие. Когато аз правя нещо или казвам нещо, моето желание е да достигна усещане за завършеност; чувството, че правя правилното нещо, да знам, че това ще ме доведе до там, накъдето съм се запътил.

За разлика от търсенето на удоволствие, търсенето на щастие е дългосрочен процес. Удоволствието е моментно, като например да ядеш шоколад, момент на наслада за устните, но не и за мазнините по бедрата, които плащат цената за това удоволствие. Все пак удоволствието не е нещо лошо, нито искам да внуша нещо подобно. Но търсенето на удоволствия не винаги носи удоволствие. Например, вие ядете нещо, което ви носи голямо удоволствие, но не е непременно добро за вас, а когато вече сте изяли едно или две, или три от него, започвате да се чувствате сякаш това е товар за вас. Когато правим неща, ориентирани към щастието, те винаги ни карат да се чувстваме добре. През цялото време.

Разбира се, ние можем да прекалим с всичко, няма съмнение в това. Но щастието е усещане, което остава за дълго. Удоволствието е нещо, за което можем да си спомним: това беше моментът, когато се чувствах така, но сега трябва да си намеря още една доза удоволствие. Ставаме пристрастени към удоволствията, търсейки нова и нова доза, която да ни донесе необходимата фиксация. В крайна сметка стремежът към удоволствия може да бъде едно много незадоволително влечение.

Чували сте, че щастието е истинско, само когато е споделено?

Още древните гърци са имали две различни думи за разграничаване на щастието от удоволствието: хедония и евдемония. Хедония (от която идва думата хедонизъм) е това, което взимаме от света, за да бъдем щастливи. Можем да го наречем удоволствие. Евдемония е това, което даваме на света, за да ни донесе истинско щастие. Това е много по-дълбоко усещане за задоволство и хармония със себе си. По какви точно признаци се различават двете неща?

Удоволствие / хедония 
Щастие / евдемония
Фокусът е върху мен. Удоволствието идва от това, че аз ям парчето торта, че аз се възползвам от комфорта и привилегиите си.
Фокусът е върху другите. Щастието получавам от това, че аз давам нещо на другите, от което те наистина се нуждаят и желаят.
Идва отвън. Нашето удоволствие идва, когато се срещнем с нещо извън нас самите.
Идва отвътре. Нашето щастие идва от нашите собствени мисли и чувства.
Краткосрочно. Чувството на удоволствие се изчерпва много бързо и носи само моментно удовлетворение. Остава само спомен.
Безсрочно. Да направиш нещо значимо, което ще донесе щастие за другите ни носи искрена радост винаги, когато се върнем на него, без значение след колко време.
Зависи от моментните обстоятелства. Дори и най-вкусното парче торта няма да ни донесе щастие, ако някои се държи лошо с нас и ни обижда, докато го ядем.
Не зависи от никакви обстоятелства. Ние се чувстваме щастливи, когато можем да помогнем на другите, дори и в най-лошите обстоятелства и външни фактори.
Колкото по-често го усещаме, толкова по-малко задоволява нуждите ни. Първото парче торта е превъзходно. Но какво ще кажем за второто …. петото … десетото?!
Колкото повече го усещаме, толкова повече ни обогатява и удовлетворява като личности. Спасяването на десетото ранено животно, независимо от обстоятелствата, ще ни накара да се чувстваме още по-удовлетворени от първото.

 

Всичко това ни води до заключението, че не можем да бъдем пълни индивидуалисти и да отделим нашето щастие от това на другите. Затова и веганството в името на личното удоволствие често е обречено на провал. Трябва да разберем, че да си купуваме определени здравословни храни и да следваме определена диета няма да ни донесе истинско щастие, ако го правим само за себе си, тъй като щастието върви неразривно свързано с любовта и състраданието.

Всички останали живи същества също имат свой собствен път и нужда от щастие и избягване на страданието, точно като нас самите. Нашето щастие зависи не само от изборите, които правим по отношение на себе си, колкото в тяхното съзвучие с това, което даваме на света и правим, за да донесем повече свобода, щастие и качество на живот за цялата общност от търсещи любовта и щастието индивиди, с които споделяме този свят.

„Ако искате другите да бъдат щастливи, бъдете състрадателни. Ако искате вие да бъдете щастливи, бъдете състрадателни.“ – Далай Лама