Кога и как да честитим рождените дни в социалните мрежи

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Шест основни правила за поведение, формулирани от Карол Маркович в сп. „Тайм“

Социалните мрежи вече са с нас достатъчно дълго, че да наложат спазването на някакви основни правила за поведение. Новата етикеция изисква да не споделяме за семейни скандали, да ограничим броя на детските снимки само до най-суперсладките, както и да престанем вече с тези вдъхновяващи цитати в стил „Мъдростта на вековете“.

Въпросът с рождените дни обаче е по-сложен. „Фейсбук“ и „Скайп“ услужливо припомнят кога приятелите ни имат рождени дни, така че да нямаме извинение, ако пропуснем да ги поздравим. Трябва ли обаче да честитим на всичките стотици и дори хиляди хора, които са в списъка ни?

Виж още: Майкъл Болтън пее за рождения ти ден

Сп. „Тайм“ помества шест основни правила да честитим рождени дни, формулирани в тон със съвременните условия:

– Посреднощ, лично: на интимния партньор (съпруг/съпруга или гадже). Гледайте часовника и щом удари 12-ия час, подарете на половинката си целувка – за начало. Не се оправдавайте, че не ви се будува до полунощ, освен ако не сте столетници.

– Посреднощ, с телефонно обаждане или с есемес: Ако поддържате близки отношения с брат/сестра, може да позвъните в полунощ. Може и с есемес, но задължително се чуйте през деня. Печелите точки в своя полза, ако изпреварите съпружеската им честитка.

– По телефона: Приятели от детинство или съученици, с които поддържате тесни контакти още отпреди времената на социалните мрежи и мобилните телефони, трябва да поздравите лично по телефона.

Същото се отнася и за всеки член от семейството ви. Не им оставяйте съобщения на гласовата поща – не сте чак толкова зает, опитайте отново.

– Чуването e за предпочитане, но може и с есемес: Подходящо за приятели, с които сте се запознали през последните пет години. С възрастта новите ви контакти намаляват, а броят на онези, с които поддържате връзка, става още по-ограничен.

Ако сте достатъчно близки, че да си разменяте текстови съобщения по няколко пъти седмично, есемесът е задължителният минимум. Ако предпочитате да разговаряте по телефона, тогава ще трябва да се обадите. Дори ако излизате заедно само веднъж или два пъти месечно, пратете есемес с едно „ЧРД“.

Виж още: 10 причини да се отървем от профила си във „Фейсбук“

– Напишете поздравление в „Туитър“ или на стената във „Фейсбук“: На стари приятели, с които поддържате връзка само чрез социалните мрежи. На познати, които харесвате, но с които общуването ви е по-ограничено. На приятелите в „Туитър“.

Ако приятелството ви съществува само в социалните мрежи, няма проблем да го оставите там. Дайте си обаче сметка, че писането по стените не е задължително за всеки, влязъл в живота ви.

– На своята собствена стена във „Фейсбук“ / в личния си „Инстаграм“: Не го правете. Наистина. Знаем, че обичате до гроб първите си приятели, но публикуването на колажи от снимки и честитките към приятели на собствената ви страница, не е подходящо – освен ако не сте тийнейджъри.

Изключение от правилото може да бъде юбилей, кръгла годишнина или в година, когато този приятел ви оказал безценна помощ в труден момент. Понякога е окей да го правите за половинката си или за брат/сестра, но нека не е ежегодно, а само при специални случаи.

И за финал: не забравяйте – социалните мрежи са допълнителна форма на комуникация и не заместват другите начини на общуване. А рождените дни са подходящ повод да направите пауза и да си спомните – офлайн! – за важните хора в живота си.

Виж още: Новите правила на флирта в дигиталната ера (според необвързаните)

Източник: Time.com/Ideas