Как да изберем подходящата прическа?

1
Добави коментар
how2bg
how2bg

Пролетта е тук и с нея много дами ще зажадуват за освежаване на външния си вид с нова прическа. Тенденциите във фризурите са много увличащи, но рядко пасват на всяко лице, характер и начин на живот. За съжаление много малко стилисти дават добри предложения, често се водят от собствения си вкус, модата в момента  и личните си умения в точно направление, страхуват се да противоречат на клиентите си и  предпочитат без много да се замислят за финалния външния вид, просто да приберат парите.  Затова може би е по-добре да разчитате на собственото си осведомяване.

В общи линии лицата на хората се разделят в категориите – кръгло, продълговато, овално, сърцевидно, форма на диамант, квадратно. При тези с кръгло лице челото изглежда по-малко на фона на другите черти, затова трябва да избягват бретони и всякакъв обем в тази зона.  Квадратното лице също не изглежда добре с бретон, защото той подсилва още повече формата му. Трябва да се избягват късите коси и да се поддържа дължина от средна до дълга така, че да може лицето да бъде рамкирано в областта на челюстта. Жените с дълго лице трябва да се стремят към повече обем, вместо дължина. Етажиране на нивото на брадичката с асиметричен бретон е идеална прическа за омекотяване на дългото лице.  Лицата с форма на диамант имат по-тесни зони на челото и брадичката с по-изявени скули.  Големият бретон ще даде обем на тясното чело, а брадичката е добре да бъде също балансирана с повече обем на същото ниво. За сърцевидните лица (близо до тях е формата обърнат триъгълник, единствената разлика е във формата на челото) е характерно голямо широко чело и тясна брадичка, затова и за тях е препоръчително да поддържат повече обем на нейното ниво и да избягват много къси коси. Има и форма, определяна като крушовидна или триъгълна (триъгълник с върха нагоре) с по-тясно чело, но изявена брадичка. Бретонът отново ще играе ролята на балансьор в зоната на челото, а по-изтънените краища под линията на брадичката ще отнемат от обема ѝ.

Бихте желали да разберете коя прическа отива най-много на лицето ви и се затруднявате да определите точно каква е? Може би затруднението ви идва оттам, че  лицето ви няма набиващи се на очи характеристики, които е необходимо да прикривате с конкретна прическа. Много често тези, които не могат да определят формата на лицето си имат овално лице. При това положение формата на лицето няма толкова голямо значение за вас при определяне на прическата, колкото начина на живот и текстурата на самата коса.

Естествената текстура на косата обикновено диктува дължината ѝ и как ще бъде оформена. Косата ви може да бъде тънка и права или гъста и права, с меки вълни или да изглежда суха и невчесана, на по-ситни къдрици или на големи. Много е важно да се съобразите с това, защото докато в салона ще изглеждате зашеметяващо, при следващото измиване няма да бъдете същият човек.

Другият много важен фактор е начинът ви на живот. Ако сте от този тип жени, които прекарват всяка сутрин в стилизиране на косата, тогава няма да имате проблем с почти всяка прическа. Внимавайте обаче с избора на фризура, ако нямате намерение да я поддържате ежедневно. Вземете предвид и следното:

– Обичате ли да си вдигате косата на опашка или понасяте стоически жегата и със спусната коса? Ако предпочитате носенето на опашка, ще трябва да избягвате по-къси прически.

– Сушите ли косата си със сешоар и други средства или я оставяте естествено да изсъхне?

– Колко време имате на разположение, за да стилизирате косата си?

– Имате ли време и възможност за чести посещения във фризьорския салон за постоянна поддръжка на прорастващия бретон или на цвета на косата?

Важна е личността ви, социалната среда, работата и други такива фактори. Ако имате по-строга професия, изискваща акуратност или лидерство, може би ще трябва да избягвате по-екстравагантните прически.

   

Формата на тялото също има значение – ако например сте високи и много слаби, късата прическа ще ви източи още повече. Ако пък имате по-изявени форми, е добре да изберете нещо с повече обем, което да балансира линията на тялото. Нисичките дами е добре да избягват много дълги коси с голям обем, защото в тях просто ще се загубят.