Защо да си направите парник или оранжерия на двора?

1
Добави коментар
valeriismgroup
valeriismgroup

Полезни съвети

Защо да си направите парник или оранжерия на двора?

Разполагате с просторен двор.
Очаквате реколта от ранно лято до късна есен.
Направете си парник или оранжерия!

В парника отглеждайте  разсад за зеленчуци , когато условията на открито не са благоприятни.

 
Парниците представляват леки конструкции от пръчки за лехи. Покрити са с  найлон или покривало против слана и са укрепени с подходящи аксеосари.
Парниците са подходящи както за малки, така и големи на площ дворни места.

 
Оранжерията е следващият етап след парника.
Отглеждането на плодове и зеленчуци в оранжерия има няколко предимства пред отглеждането на открито:
–          Удължава се периода на беритба и консумация
–          В оранжерията климата е контролиран- тя предпазва от проливни дъждове, градушки, горещо слънце или силиен вятър
–          Продукцията  е по-качествена и с по-голям добив
Конструкцията на оранжериите може да бъде от лека до масивна, в зависимост от размера. Колкото е по-голяма оранжерията, толкова по-стабилна е и конструкцията.

За покритие на оранжерията се използва найлон, фолио или стъкло. Изборът на покритие също е обвързан с размерите и конструкцията. Не е възможно да се използва стъкло  за покритие на лека конструкция, която в повечето случаи е предвидена за ползване един или два сезона.
Препоръчваме покрива на оранжерията да бъде покрит допълнително със засенчваща мрежа, която ще предпази растенията през горещите летни дни. За по-лесно опъване на такава мрежа, използвайте скоби за мрежа.

Начина на напояване в оранжериите е от съществено значение  за добива на добра реколта.
В големите оранжерии, а вече и в по-малките, се използват системи за капково напояване, с които се гарантира правилното количество и периодичност на напояването.
Капковото напояване е удобно както за оранжерии, така и за напояване на открито, без значение  дали се отглеждат плодове, зеленчуци, овошки или цветя.

Важно е да оставите отвори за проветряване на оранжерията. Ще се създадат най- благоприятните условя за развитие на растенията според температурата и влажността на въздуха.  Предназначението на отворите в оранжерията е да регулират микро климата  в оранжерийното пространство.

Ако разполагате с  изградена оранжерия, но найлона и е повреден , вижте нашето предложение, преди да пристъпите към подмяната му: Малките повредите по найлона, може да  поправите с лепяща  лента за поправка на оранжерии.Вижте как.
 
 
Изберете Вашата оранжерия! Отгледайте екологично чиста продукция! Радвайте се на отличен добив за дълъг период!
 

Кликнете, за да гледате видеото: