Какво да сложим на трапезата за Великден

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Предложения за вкусен великденски обяд

Великден е най-светлият празник в православното християнство. На него празнуваме възкресението на Спасителя Исус Христос, който със смъртта си е изкупил всички грехове на човечеството и след нея приема своя божествен облик. Това съответно се отпразнува, а всички знаем, че празник = храна.

И тъй като Великден е семеен празник, това означава, че трапезата трябва да е прилично отрупана. В конкретния случай, 5 са важните ястия – великденските яйца, салатата, основното, великденските сладки и козунакът. Заедно с колегите от Kulinaria.bg ще ви дадем предложение за една прекрасна и вкусна трапеза за празника:

Яйцата

При тях нещата са ясни. Боядисани още на Велики четвъртък или на Велика събота, украсени подобаващо, те са задължителна част от нещата, които трябва да присъстват на масата на Великден.

Салатата

За приготвянето ѝ най-често се използват и яйца, тъй като има много и трябва да се ядат бързо, за да не се развалят. В случая ние ви предлагаме зелена салата с чери домати и яйца. Тя не е типичната зелена салата, която приготвяме всяка година. Тук чери доматите дават приятен свеж нюанс, за сметка на по-тежкия вкус на пресния лук и чесън. Рецептата за тази салата можете да намерите тук.

Основно

Агнешкото е традиционният избор в случая, който и ние ще последваме. Това е все едно да не избереш риба за Никулден. Освен това, приготвено по подходящ начин, агнешкото може да донесе цяла палитра от наслади на небцето ви. Нашето предложение в случая е агнешко бутче върху дроб-сърма. Ястието си е откровено традиционно, но също така страшно вкусно и наяждащо. Тук можете да намерите рецептата за тази великолепна гоздба.

Сладки

Великденските сладки също са нещо задължително за трапезата. Те могат да бъдат няколко вида, като най-често разпространени са различни видове курабии, продълговати хрупкави сладки и сладки в различни форми (звезди, риби, триъгълници и т.н.). Ние предлагаме един по-интересен вариант на сладките, който би зарадвал децата ви. Тук можете да видите рецептата.

Козунак

Няма Великден без козунак. Всъщност има, но е по-скоро някаква вяла имитация. Козунакът носи в себе си вкусната есенция на празника. Има няколко начина за „завиване“ на козунака. Ние ви предлагаме като вариант козунк плитка.

И айран за разкош. Защото знаем, че всичко върви по-добре с айран.

Източник: Kulinaria.bg