Щата Юта върна в сила разстрела на осъдени на смърт

1
Добави коментар
voxburgas
voxburgas

Общество, Политика, Свят

Американският щат Юта е първият, който върна разстрела на осъдени на смърт, ако присъдата не може да бъде изпълнена със смъртоносна инжекция, съобщават световните агенции.

Разстрелът е допустим, ако липсват смъртоносни инжекции, както често се случва в много от американските щати.

По-рано този месец Щатският сенат прие закона, а губернаторът Гари Херберт подписа в понеделник документа.

Говорител на губернатора коментира, че властите предпочитат смъртоносните инжекции за изпълнение на присъдите. Ако те обаче липсват, смъртната присъда не може да бъде изпълнена.

Републиканецът Пол Рей е инициатор на мярката. Той твърди, че разстрелът е  „най-чистото и хуманно средство“ за изпълнение на смъртни присъди в сравнение с други.

Юта премахна смъртното наказание чрез разстрел през 2004 г.

Следващия месец Върховният съд на САЩ трябва да се произнесе за конституционността на смъртоносните инжекции – най-често използваните за изпълнение на смъртни присъди в страната, но и все по-оспорвани.

През 2008 г. съдът ги призна за конституционни, но оттогава има и недостиг на веществата за безболезнено умъртвяване. Заради това някои служители са използвали експериментални комбинации от смъртоносни вещества, които предизвикат обаче мъчителна смърт на осъдените. Последната подобна екзекуция е в била в Оклахома.

« Предишна статия

Община Бургас улеснява жителите в плащането на данъци
март 24, 2015
By voxburgas

Следваща статия »

Пуснаха в обръщение пластмасови банкноти във Великобритания
март 24, 2015
By voxburgas