10 правила на здравословното хранене

3
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Храната е горивото за нашия организъм. Затова е важно с какво и как се храним. Дори да не сте експерт, трябва да знаете някои основни правила за здравословно хранене. Вижте 10 правила за здравословно хранене.

10 правила на здравословното хранене Най-добрата диета е „без диета“

Може би едно от най-важните правила на здравословното хранене. Най-добрата диета е да не спазвате диета. Иначе казано диетата трябва да се превърне в начин на живот. Временните хранителни режими постигат резултати, но те няма да са трайни, ако след това се върнете към лошите си навици.

Вижте също:Топ 5 на най-ефективните диети за отслабване >>>

Закуската е едно от най-важните хранения за деня. Закуската ви дава повече енергия дори от чаша кафе. Затова не бива да я пропускате. Изберете закуска, богата на фибри и протеини. Така ще забравите за проблемите с нередовния стомах и ще сте сити до обяд.

Вижте също:5 идеи за нискокалорична закуска >>> Забравете за боклучавата храна

Откажете се от т.нар. junk food. Боклучавата храна най-често съдържа много калории и мазнини и ниско количество полезни хранителни вещества. Редовната употреба на junk food води до затлъстяване и всички здравословни проблеми, които идват с това. Ако все пак обичате боклучава храна, може да си позволявате понякога, стига да не става ежедневие.

За да сте здрави и енергични, трябва да намалите захарта. Захарта дава енергия, но след като действието й премине, се чувствате много по-изморени. Затова внимавайте какво купувате и винаги четете етикетите дали и колко добавена захар съдържат продуктите.

Рибата е една от най-полезните храни и добър източник на протеин и омега-3 мастни киселини и витамин D. Наблягайте на мазните риби, като сьомга, сардини, херинга, риба тон, скумрия.

Яжте повече плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са жива храна, която ни зарежда с витамини и минерали. Редовната консумация на плодове и зеленчуци помага да изчистим тялото си от токсините. Освен това те съдържат малко калории и много хранителни вещества. Затова са задължителни за здравословното хранене.

Основно правило на здравословното хранене е да ядете редовно. Постарайте се да не пропускате поне трите основни хранения – закуска, обяд и вечеря. Междинните хапвания също са полезни според повечето диетолози, но пропускането им няма да се отрази толкова на организма ви.

Забравете за „белите убийци“

Бялото брашно и бялата захар неслучайно са наричани „бели убийци“. Бялото брашно не е полезно за организма, защото се усвоява бързо. Това води до рязко покачване на нивата на кръвната захар и следователно до рязко спадане. Продуктите от бяло брашно не се изключват напълно, но със сигурност не трябва да са основни в режима ви на хранене. Бялата захар пък е най-добре да замените с естествени подсладители – мед, стевия, дори кленов сироп.

Водата е най-добрият начин да утолите жаждата си. Забравете за соковете и газираните напитки и наблегнете на водата. Тя не съдържа калории. Една от ползите за организма е пречистването на организма и ускоряването на метаболизма.

Избягвайте обработените храни

Наблягайте на храни, които са минали през минимум обработка, преди да стигнат до вас. В това число влизат например различни видове месни колбаси, направени от различни продукти, и смлени на каша (шунка, кренвирши и т.н.).

26.03.2015/ Радослава Михайлова