Подходящи очила според формата на лицето

1
Добави коментар
how2bg
how2bg

В днешни дни очилата не са само средство за по-добро зрение, те са и моден аксесоар, носен и от хора, които нямат проблеми с очите. Друг е въпросът, че всяка година излиза нова мода в слънчевите очила и много хора се опитват да бъдат в крак с модните тенденции. Сигурно сте забелязали, че някои стилове не подхождат на лицето ви. Когато пробвате нещо, което ви отива обаче веднага това се забелязва от вас самите и от околните. Можете да съкратите пробата на множеството артикули, като се насочите именно към онази форма, която най-много ще ви отива.

Подходящият за вас дизайн зависи от много фактори – за какво ще ползвате очилата и какъв е проблемът ви с очите, какъв е стилът ви и нужно ли е в ежедневието да поддържате представителен вид. Най-важното обаче е каква е формата на лицето. Общото правило е, че трябва да избягвате твърде широки рамки, ако имате тясно лице и да не се спирате на прекалено тесни рамки, ако лицето ви е широко.

Подходящи очила за различните форми на лицето от ляво надясно и от горе надолу: овално, кръгло, правоъгълно, квадратно, триъгълно (крушовидно), ромбовидно, сърцевидно (обърнат триъгълник).

Овално лице

Смятано за идеалното лице, тази форма е балансирана в областта на челото и брадичката, като е по-скоро дълго, отколкото широко. Много по-лесно се избират очила за този тип лица, но и тук има стил, който е по-подходящ от другите. Рядко има абсолютно овални лица, често те имат изтъняване към брадичката или в областта на слепоочията, затова хората с такава форма на лицето могат да се спрат на очила с по-широки рамки, с което да дадат широчина на лицето и подчертаят очите.

Продълговато/правоъгълно лице

Тези лица са видимо по-дълги, отколкото широки, често са съчетани и с по-дълъг нос. Челото и брадичката – цялото лице – има сравнително еднаква широчина, следвайки права линия. Много подходящи са очила с по-нисък мост – те оптически скъсяват носа и лицето. Спрете се на очила с по-обли рамки и удебеляване в областта на слепоочията. Това със сигурност ще направи лицето ви по-широко.

Кръгло лице

   

Тази форма е сравнително лесна за разпознаване – равна дължина и широчина на лицето,  брадичката и челото са еднакво широки. Ако имате такова лице търсете очила със симетрични рамки – с еднаква широчина на рамката от всички страни, защото при вас не е нужно да се балансира зона, която е по-тясна от друга. Изберете геометрични рамки с по-прави ъгли, които да се придържат към линията на слепоочията – да не излизат много в страни, за да не направят лицето още по-широко. За за съсредоточите вниманието върху очите си, ще е много добре да намерите дизайн с по-светъл или прозрачен мост на носа.

Квадратно лице

Характерна е силната линия на челюстта, челото също е широко. Дължината и широчината на лицето са сравнително еднакви, но за разлика от кръглото лице, квадратното лице е видимо по-ъгловато. За да балансирате тези черти, подберете очила с повече дълбочина, отколкото широчина. Очилата  трябва в долната част да са по-широки от скулите, но да не излизат от линията на слепоочията. Препоръчителни са по-обли форми, които да омекотят острите черти. Самите рамки трябва да са с по-тънки.

Сърцевидно/Триъгълно (с връх надолу) лице

При това лице челото е много изразително, широко, често изпъкнало. Разликата между сърцето и триъгълника е във формата на линията на косата, иначе пропорциите са същите – широка горна част на лицето с много тясна долна част, често с много остра брадичка. Ако имате такова лице спрете се горни рамки, излизащи извън линията на слепоочията – наподобяващи малки крила. Надолу рамките трябва да останат почти същата дебелина, добре е да има някакви детайли на долната рамка, за да се даде повече широчина на скулите и оттам на долната част на лицето.

Ромбовидно/Диамантено лице

Това е рядко срещана форма, специфичното при нея са по-тесните чело и брадичка, за сметка на по-широки скули и слепоочия. Очилата трябва да са по-дълбоки, отколкото широки с балансиращи скулите (на същата широчина) по-дълги горни рамки, долните рамки са по-тесни, но следват широчината на скулите. Рамките горе и долу са тънки. По-подходящи са по-облите форми с лека котешка извивка при слепоочията.

Крушовидно/Триъгълно (с върха нагоре) лице

Формата на триъгълник също не е често разпространена – горната част на лицето е видимо по-тясна от долната. Също като при ромбовидното лице подходящи са по-дългите и дебели  горни рамки, които да излизат от слепоочията. Долните рамки остават тесни и тънки, за да не акцентират върху брадичката. Избягвайте прекалено овални очила, подходящи са по-острите ъгли.

Не забравяйте да съчетаете цвета на рамките с тона на вашата кожа. За типа на вашата кожа и подходящите за нея цветове можете да се осведомите тук.