10 държави, в които YouTube е бил блокиран

2
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

YouTube е социална мрежа и интернет платформа за видеосподеляне, в която потребителите могат да качват, споделят и гледат видеоклипове. Компанията е основана от трима бивши служители на PayPal през 2005 г., а през 2006 г. сайтът е купен от гиганта Google. През 2013 г. YouTube е четвъртата най-посещавана социална мрежа, като 21% от потребителите на интернет в света са активни потребители на платформата. От средата на март 2014 г. сайтът има и българска версия. Вече съществува и режим за филтриране на неприлично съдържание, както и версия за училища и университети, наречена YouTube EDU. В компанията работят и по видеопортал за малки деца, където основният таргет ще бъдат малчуганите до 9-годишна възраст.

През годините множество държави и институции са блокирали YouTube заради обидно съдържание, по политически причини или налагане на цензура. През 2012 г. от компанията сами ограничават възможността за достъп в Либия и Египет, но само до видеото “Невинността на мюсюлманите“, довело до протести и атаката срещу американското посолството в Либия, при която смъртта си намериха трима души плюс посланика. Ето и 10 от държавите, блокирали социалната мрежа и причините за това.

1. Тайланд

За пет месеца през 2007 г. е блокиран достъпът до YouTube в Тайланд. Причината е 44 секундно видео осмиващо тайландския крал.

2. Китай

Китай блокира няколко пъти сайта поради съдържание, свързано с независимостта на Тибет и други чувствителни теми за тях теми. Това се случи от октомври 2007 г. до март 2008 г. и през март 2009 г. От комунистическата партия отричат достъпът да е бил спиран.

3. Мароко

През май 2007 г. Мароко блокира достъпа до YouTube. Предполага се, че това става заради клипове на про-сепаратистки организации на Западна Сахара. В края на месеца възможността за достъп е пусната.

4. Туркменистан

През декември 2009 г. Туркменистан спира достъпа до YouTube и други уебсайтове по неизвестни причини. Индивидуален достъп до интернет в страната е възможен от 2008 г., но той е строго контролиран.

5. Турция

Достъпът до видеоплатформата в Турция е спиран през 2008 г. и 2010 г. поради наличието на оскърбителни материали срещу Мустафа Кемал Ататюрк. През ноември 2010 г. YouTube е блокиран на територията на страната, заради скандално видео с бившия опозиционен лидер Дениз Байкал.
PS: В средата на март 2014 г. пък турският премиер изпълни заканата си и забрани Туитър. Причина за това станаха разкритията, че министър-председателят и синът му са замесени в корупция и укриване на огромни суми пари.

6. Либия

На 24 януари 2010 г. Либия блокира достъпа до сайта заради качени на него видеоклипове с демонстрации на семействата на убити в затвора Абу Салим арестанти, както и клипове с Муамар Кадафи, присъстващ на партита.

7. Судан

Достъпът до сайта за видеосподеляне в Судан е спиран няколко пъти. Това става през 2008 г. по неизвестни причини, през 2010 г. след президентските изборите, когато в мрежата се появи клип с доказателство за фалшификация на вота. През септември 2012 г. Судан е една от държави, в които YouTube е забранен за антиислямския филм „Невинността на мюсюлманите“.

8. Афганистан

През септември 2012 г. в Афганистан достъпа YouTube е преустановен, заради видеото „Невинността на мюсюлманите“. Възможността за видеосподеляне е възобновена през декември същата година.

9. Иран

През септември 2012 г. Иран блокира достъпа до Google, заради отказа на YouTube да свали антиислямския филм „Невинността на мюсюлманите“. Това не е първият път, в който Иран ограничава достъпа на гражданите си до различни сайтове. Правителството често блокира YouTube и Facebook, когато сметне, че съдържанието им е обидно или престъпно.

10. Пакистан

През 2012 г. министър-председателят на Пакистан издава заповед за забрана на достъпа до видео платформата в страната си заради видеото „Невинността на мюсюлманите“. Това се случва след като от Google не са отговорили на отправената покана да свалят видеото. При опит за достъп до YouTube потребителите получават съобщение, че сайтът съдържа неприлично съдържание и е заключен. Това не е първото блокиране на социалната мрежа в Пакистан. Достъпът до платформата е спиран и през 2008 г. и 2010 г.

Коментари

коментар(а)

Подобни: YouTube