Размножаване на Зокум

3
Добави коментар
maritime
maritime

Зокумът се размножава основно с резници през пролетта или есента. При това, колкото по-малко са вдървесинени, толкова по-лесно се вкореняват. Резниците се нарязват с дължина 10-15 ст. Обработват се с активен въглен и се подсушават. Могат да се вкоренят във влажен пясък, перлит, керамзит или направо в почвата. Около кореновата шийка се насипва активен въглен, за да предпази основата на стъблото от загниване. Поддържа се температура 18-20 градуса и добро осветление. Следи се субстратът да не се преовлажни, защото се развиват гнилостни процеси. Вкореняването протича най-лесно във вода. Там корените се появяват много бързо.

Добавя се и активен въглен, за да се предотврати загниването на резниците. При благоприятни условия корените се появяват след 34 седмици. Резниците се засаждат в почвена смес от равни части чимовка, торф, тор и пясък. Неуспехът е рядко явление при размножаването на зокума. Не забравяйте, че по време на работа с олеандъра е задължително да си сложите ръкавици – растението е отровно! Веществата, съдържащи се в сока на листата и стъблото могат да предизвикат обриви по кожата. Младите растения се прехвърлят в нов субстрат ежегодно, рано през пролетта.

 

Може да използвате за наторяване биохумус от червени калифорнийски червеи, продукт без мирис, рохкав и лесно ронлив.Той не подлежи на гнилостни процеси и същевременно запазва свойствата си на органичен продукт.