Северното сияние се мести на Юг!

1
Добави коментар

Advertisement:

Advertisement:

Според Националното управление по океанография и атмосферни явления на САЩ, това ще бъде едно от най-мощните слънчеви изригвания от 2013 година до сега и степента му ще бъде 4-та по 5-степенната геомагнитна скала. Твърде вероятно е тази магнитна буря да предизвиква изместване на границите Северното сияние на юг, а според синоптици, явлението дори ще може да се наблюдава в почти всички централни части на САЩ, но най-вече жителите на Русия, Германия и Полша ще могат да го видят. 

Северното или още Полярното сияние е оптично явление, което може да се наблюдава над полярните полюси на планетата Земя. То се образува чрез взаимодействие на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. То възниква на височина 90-130 km над повърхността на Земята. Причина за удивително красивото природно явление е слънчевата дейност, а много хора го определят като красив танц на най-различни светлини в небето. 

Синоптици коментират, че изместването на границата на Северното сияние няма да повлияе кой знае колко на атмосферата. За магнитните бури обаче се знае, че могат да предизвикват редица смущения в комуникациите, а хората с по-лабино здраве, ниско кръвно и сърдечни проблеми могат да изпитат здравословни проблеми.