Русия иска нова станция съвместно със САЩ!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Това компютърно-генерирано изображение показва как би следвало да изглежда новата руска орбитална станция след като най-новите модули (които трябва да бъдат изстреляни скоро) са отделени от „Международната космическа станция“. Credit : Roscosmos

29 март 2015 г. 10:55 ч.

Светослав Александров. Изненадващо, но факт! Русия, която първоначално заплашваше да напусне „Международната космическа станция“, която после оповести планове за самостоятелна космическа станция след 2024 година, вчера излезе с ново съобщение – че иска новата орбитална станция да бъде построена съвместно с НАСА!

„Роскосмос съвместно с НАСА ще работи по програмата за бъдеща орбитална станция“, съобщи ръководителят на Роскосмос Игор Комаров.

Когато Комаров съобщи това, Чарлз Болден, администраторът на НАСА, също бе край него.

„Ние се съгласихме, че страните, които сега са част от проекта МКС, ще работят и по следващия проект за нова орбитална станция“, допълни Комаров. „Първата стъпка е МКС да работи до 2024 година“.

Разбира се, това не изключва и възможността на „Международната космическа станция“ да й бъде удължен експлоатационния период след 2024 година.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, който отговаря за космическите дейности на страната, бе по-лаконичен. „Руското правителство ще проучи резултатите от разговорите между Роскосмос и НАСА. Решенията ще бъдат взети по-късно“, оповести той.

На фона на всичко това стои следния въпрос: защо след като отношенията между Русия и САЩ се влошиха до краен предел след кризата в Украйна, след като имаше санкции, сега отново се говори за съвместно сътрудничество?

Отговорът може да бъде лесно обяснен според това, което представителят на Роскосмос Юрий Коптев каза в началото на миналата седмица. А именно, че икономическата ситуация (санкциите, спадът на цените на горивата, обезценяването на рублата) е довело до поскъпването на всички руски космически проекти с около 27%. Съгласно Коптев много от проблемите, разглеждани от перспективата на 2014 година, вече не са реалистични съобразно новата икономическа ситуация.

Нищо чудно Русия вече да не е в състояние да се ангажира самостоятелно да строи нова орбитална станция, което е сериозно начинание, и да иска да си подели отговорността с други страни.

Източници: Phys, Н.К., SpaceDaily

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/