Задават се фалити в млекопреработвителния сектор

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Производители от млекопреработвителния сектор предупреждават, че се задават фалити в бранша, съобщават по Нова телевизия. Продажбите на сирене, кашкавал, масло и другите млечни продукти са паднали с 30%. Следствие на това българската продукция масово залежава по складовете.

Причината е, че заради руското ембарго магазините в страната са залети от европейски стоки на дъмпингови цени. На този фон производителите обясняват, че килограм качествен български кашкавал не може да падне под 10 лева.Същевременно обаче търговските вериги тези продукти се продават под тази цена.

Изкупната цена на млякото  е паднала до 50 стотинки за литър, което на практика е по-малко от половин бутилка минерална вода, възмутени са млекопроизводителите. От ноември досега цената на суровото мляко е намалена с  35 %, а в същото време няма никаква промяна в етикетите на млечните продукти в търговската мрежа, е казал за „Монитор“ Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко – и месопреработвателите. Освен това в страната влиза суровина за преработвателните предприятия на ниски стойности. В момента у нас се прави импорт на сурово прясно мляко предимно от Полша, Унгария, Германия и Румъния, съобщи Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Facebook

Twitter

Google+