Рисковете от системно недоспиване

1
Добави коментар
poleznoto.info
poleznoto.info

Последствията и рисковете от системното недоспиване

Повечето хора си мислят, че липсата на достатъчно сън не може да им навреди по никакъв начин- какво толкова, ще поспим в почивните дни. Но много грешат. А знаете ли, за  белите мишки- ако не им се дава да спят, за повече от 10 дни ще умрат?Намират се  немалко доброволци-експериментатори  сред нас в областта на  продължителното и непрекъснато бодърстване. През далечната 1959 година известен радио водещ извършил 8-денонощен радио маратон, след него друг радио водещ не спал цели 11 дни и нощи. Усещанията са много индивидуални и различни, но освен усещането за стягане в главата, започват халюцинации, пада рязко зрителната способност, налице е хипертрофирано възприятие на действителността, двигателната способност се влошава.
– Постоянното и редовно недоспиване е фактор, който може да доведе до затлъстяване, допринася  за развитие на диабет и хипертония (високо кръвно налягане).
Изследователи провели опит с единадесет млади здрави мъже на възраст от 18 до 27 години. Тези мъже в продължение на 16 поредни нощи спали в клиничната лаборатория,  а през това време сънят им била точно отбелязван. Първите три нощи им позволявали да спят по девет часа, а после само по четири часа. Като през деня не им се давало  да спят.
Постоянните анализи на слюнката и кръвта дали възможност на учените  да проследят промените в хормоналните функции и метаболизма при липса на сън. На първо място рязко се влошило способността на организма да усвоява глюкозата, в резултат на което нейният процент в кръвта започнал  да се повишава, което пък карало организма да произвежда повече инсулин. Инсулинът в повече спомага за натрупването  на мазнини, повишава кръвното налягане и риска от затлъстяване. Но още по-тревожно е това, че в краен случай може да доведе до инсулинова резистентност, Признак, типичен за т.нар. „старчески диабет“ от втори тип.
Резултатите от нови изследвания доказват неоспоримо, че последствия от хроничното недоспиване могат да бъдат много по-сериозни от  отслабване на съобразителността и концентрацията, разсеяност, раздразнителност или сънливост. Постоянната липса на сън може да доведе до хипертония, покачване на тегло, или да спомогне за развитие на диабет.
– Редовното недоспиване състарява  организма бързо,намаля скоростта на реакциите и адекватността, влошава паметта , а също така и имунитета. Многобройни изследвания са установили, че зрелият човек се нуждае средно от 8 до 9 часа нощен сън за да се чувства добре и отпочинал, но днес повечето хора не спят повече от 7 часа и дори по-малко. Лошото е, че никога  не компенсират тази липса. Вярно е, че потребността на всеки човек от сън е  строго индивидуална  и може да се колебае, но въпреки това доста от хората днес не получават своята доза сън. Хората често  не си лягат преди 00:00 часа, а будилникът за някои звъни още в шест часа. Затова те заспиват по пътя за работа, вечер в киното, театъра, дори понякога и докато шофират. Дремят на срещи и съвещания,  пред екрана на телевизора и компютъра.
Знаем, че мозъкът е в състояние да извлича енергия от глюкозата без помощта на инсулина, но и той след недоспиване започвал да работи по-нерезултатно. В следствие работата на някои области на мозъка се нарушава, което вероятно е  причината  за снижаване на съобразителността, концентрацията и паметта, критичното мислене. Отслабването  на имунитета при недоспиване е очевидно, което при младите хора, участвали в изследване се проявило например с по-слаби реакции на ваксина за грип.
-Нощният труд и недоспиването води до по-високо ниво на хормона на стреса и повишава значително риска от инсулт и инфаркт.
В едно от клиничните изследвания, в което взели участие над 82 000 медицински сестри. било установено, че сън с продължителност по-малко от  6 часа води до голям  риск. Може би точно заради увеличеното ниво на хормона на стреса, който повишава и налягането на артериите, недоспиването е един от факторите за инсулт и инфаркт.
В други проведени изследвания учените изяснили, че хората, които работят нощем, са особено податливи на рак на гърдата и на стомаха. Това може да се дължи  на заниженото ниво на мелатонин, поради изкуственото осветление. Известно е, че хормонът мелатонин потиска ръста  на раковите клетки.
– Субективните и обективни усещания за достатъчен сън се разминават. Екип от изследователи в университета в Пенсилвания показал, че след две седмици недоспиване много хора започват да твърдят, че са свикнали на новия режим и че сега спят по-малко, но не се чувстват сънливи. Проверката в действителност обаче показала, че съвсем не е така и че реално те изпитват умора и далеч  по-лошо изпълняват контролните тестове за бързина на реакциите и съобразителността. Сред участвалите в експеримента нито един човек не е привикнал  към недоспиването. Разпространената представа,че  ако се икономисва времето за сън може  да успееш повече е голяма лъжа и заблуда. Проверката сочи, че недоспалите правят всичко доста по-бавно.
Възрастните  имат преувеличена представа колко сън им е нужен, понякога остават в леглото твърде  дълго, опитвайки се да заспят или пък  използват съня като средство против скуката. Тъй като с възрастта хората започват да заспиват по-бавно, сънят им не е толкова дълбок като при по-млади хора, те по-често посягат към приспивателни.
– Хроничното  недоспиване влияе много повече върху здравето, отколкото кратко принудително бодърстване.
Натрупаната липса на  сън потенциално е не по-малко разрушителна,сравнено с недостатъчното хранене или заседналият начин на живот. Отрицателният ефект може да се сравни с тютюнопушенето. Хората спят все по-малко и в резултат стават все по-уморени. Даже да спортувате редовно, да се храните добре, да поемате нужните витамини, всичко губи смисъл, ако спите само по 5 часа в денонощието.

Недоспиването при възрастните влияе още повече, тъй като времето на фазата с най-дълбок и ефективен сън с възрастта пада стремглаво. Ако при млади хора от 20- 25 години тя е приблизително 100 минути, при хората на средна възраст- не надвишава и 20 минути.  Младите хора  лесно си отспиват след недоспиване, възрастните хора  компенсират доста по-трудно.

Казано накратко, ако искаме да съхраним своето здраве, не бива да пренебрегваме силата на съня. Сънят е жизнено необходим. Той има вълшебното свойство да удължава живота ни, да лекува болести,  да увеличава работоспособността. Така че не икономисвайте от времето за сън! Пожелаваме Ви лека и спокойна нощ!

135 total views, 2 views today

Tweet

Pin It