Икономични идеи за пролетно освежаване на дома

4
Добави коментар

Това й е чарът на пролетта – наближи ли, всичко около нас се променя. Температурата, въздухът, дърветата, настроението, усмивката …:) Пролетно ни става на душите и се изпълваме с желание да прекарваме повече време навън, за да се заредим с енергия и позитивизъм.

А защо да не облечете в пъстра пролетна премяна и дома си? При това с минимум средства, но с максимум ентусиазъм! Само помислете колко уютно и в тон с новия сезон ще бъде жилището ви, ако обновите част от детайлите в него. Как ли? Ето няколко идеи за пролетно освежаване на дома, за които няма да са ви нужни много средства, но пък ще внесете свеж полъх и положителна енергия.

1. Дръжките на мебелите са акцент, който рядко някой забелязва, но пък смяната им придава съвсем нов фасон – особено в кухнята, където преобладават. Изберете други, по-атрактивни и ще си имате чисто нова кухня само благодарение на тях. Същото важи и за скрина в спалнята или секцията в хола. Лесно се махат, лесно се поставят и ефектът е видим. Но не изхвърляйте старите дръжки, не се знае кога ще ви влязат в употреба.
2. Ако не сте ремонтирали банята скоро, то ще промените визията й само с няколко стъпки – купете нови душ, батерия за мивката и етажерки за козметиката. Но нека не бъдат класически. Целта е да са акцент в банята, затова бъдете смели – нека са цветни, в тон с някой от цветовете на плочките. Ако, например, зеленото или синьото преобладават, ще допълните визията с жълти хавлиени кърпи. Е, не е ли по-свежо вече в банята?
3. Искате нова мебел, но не ви достигат средства? Е, докато ги съберете, можете да облечете старата и да й се наслаждавате с нови очи, благодарение на фолиото за мебели. Чудесна и икономична идея, а варианти – безброй. Залепете внимателно, изрежете и ето ви временно решение, което освежава обстановката.
4. Заменете светлинните ключове във всички стаи с такива, които дават възможност за регулиране на осветлението. Ще се изненадате колко уютна и задушевна ще бъде атмосферата само със заглушаването на светлината.

5. Много популярни са напоследък големите прозрачни кутии са събиране на вещи. Първо – поставят се една върху друга. Второ – виждате какво сте сложили във всяка без да е нужно да надписвате. Трето – побират много. Четвърто – купете си такива с различни по цветове капаци – това, че са практични, не им пречи да бъдат и забавни за окото.
6. Сложете допълнителни етажерки в килера, дрешника, гаража. Ако не искате да дупчите стените с дървени, може да си вземете такива от плат, които да покрият цялата стена. Практични са и лесно се местят.
7. Пролетта е време за пресаждане на растенията и ето още една идея за промяна на обстановката. Цветята сами по себе си са достатъчно красиви, но ако ги настаните в нови цветни саксии или в нови кашпи – еха! Приличат ли по нещо на старата ви градина?
8. Новите завеси са източник на промяна за цялото жилище. Но може да минете и с по малко. Купете си две широки ленти в подходящ цвят (или отрежете от парче плат и тропосайте за да имат естетически вид). С тях хванете лявата и дясната част от завесите, вържете ги по средата с хубава панделка и направете няколко крачки назад. Красиво, нали? Защо да не го направите във всички стаи?

9. Сменете постелката пред дома ви, но не с черна, кафява или тъмно зелена. Нека бъде в оранжево, ярко зелено или синьо. Като ще е пролет – да е шарена! Така входът на дома ви ще зарежда с положителни емоции и на влизане, и на излизане.
10. Ако настилките в хола и спалнята ви са ламинат, паркет или теракота, и сте ги покрили с килим, сега е времето да го приберете до настъпването на есента. Ще бъде много по-лесно за чистене, по-подходящо за топлите месеци и ако все пак обичате да има настилка на пода, то нека бъде малка, само за акцент и лесна за тупане.
11. Претапицирането на мебели не е евтино начинание, но новите калъфки за възглавниците са! Сменете ги в цвят, който ще допълва интериора или още по-добре – ще бъде в контраст с него. Това изцяло ще промени атмосферата в дневната.
12. А спалното бельо? Отговаря ли на пролетното ви настроение? Купете си един свеж комплект в тон с времето в душата ви и спалнята ще засияе.

Сами ще се убедите, че идеите за пролетно освежаване на дома са многобройни и не са свързани със скъпи покупки. Всичко е въпрос на акцент, вкус и пролетна инициатива.