Какво трябва да знаем при покупка на автомобил на старо?

1
Добави коментар
poleznoto.info
poleznoto.info

Нещата, които задължително трябва да знаем при покупка на стар автомобил.

Ето, че е дошло време да потърсите кола на старо. Започвате да търсите и съответно да ходите по огледи. Но знаете ли, че има хитри търговци, който могат да ви измамят с неизправен автомобил. Хубаво е да сте подготвени и да знаете някой основни неща. Ето защо изготвихме списък на информацията, която задължително трябва да знаете при покупка на кола на старо.

Списък на нещата който задължително трябва да проверим при покупка на автомобил на старо:
Първо, изяснете бюджета за автомобила и не го надхвърляйте. Потърсете актуална информация от собствениците на тези коли, които ви допадат и харесвате. Това може да стане като посетите търсачката на гугъл или влезете във форума на въпросната марка автомобил. Със сигурност ще откриете информация, за най-честите и срещани проблеми и дефекти на даденият автомобил. След като вече сте се спрели на няколко марки и модели коли, идва време да се ходи по огледи.

Второ, изяснете дали търговеца е обявил реалните години и километри на автомобили. Много недобросъвестни търговци се опитват да скрият тази информация. Фалшифицират се документи и се връщат километражите назад с цел подмладяване на автомобила и съответно по-висока цена.
Как да проверите реалната година на автомобила? Проверете годината на прозорците, коланите, седалките и табелките на автомобила. На всички тези места би трябвало да има информация за годината на производство.
Как да проверите реалните километри на колата? При някой марки коли като БМВ дори и при превъртян километраж пак може да се проверят реалните километри а именно с натискане на комбинация от копчетата на таблото, но при други бордовият компютър не показва тази информация. Ето защо трябва да проверите колко е захабен интериора и по-точно, колко са износени волана, педалите, скоростният лост и бутоните по таблото. Няма начин кола на 130 000 км. да е с протрит и скъсан волан, да е с изтрити педали, а кожата на скоростният лост да скъсана, издрана и т. н.

Трето, проверете външният вид на колата, особено внимание отделете на боята. Признак, че колата е пребоядисвана е така наречената „портокалова кора“, тя се вижда на боята. Пребоядисаната кола може да крие стар дефект от удар и др. Ако автомобила е бил пребоядисван проверете за стичания на боя, дали е пастирана и намират ли се някакви дефекти от пребоядисването. Потърсете признаци на корозия, започне ли да пълзи ръждата няма оправия. Проверете колата да не е посукана.

Четвърто, задължително погледнете под колата за течове и ръжда. Вдигнете предният капак на колата и като се убедите, че двигателят е студен, проверете маслото му. Бистрото масло освен, че е признак за обслужена кола е и признак за прибавена добавка за компресия. Отидете в задната част на колата и бръкнете с пръст в ауспуха, ако субстанцията е твърде мазна, значи има вероятност колата да гори масло. Накарайте продавачът да я запали. Ако имате подозрения, че колата гори масло, след паленето на автомобила погледнете дали случайно през ауспуха не излиза синкав дим.  Отидете отпред, докато колата е пусната и чуйте как работи студеният двигател и се опитайте да доловите странни шумове. След това накарайте продавачът да угаси колата. Свалете капака, минете през всеки от ъглите на колата и я натиснете с цяло тяло, заслушайте се за специфичен съскащ шум при наличието му и ако колата не се разлюлява значи всичко е наред с амортисьора от въпросния ъгъл.

Пето, направете пробно шофиране на автомобила. Като за начало, заслушайте се при навиване на волана за странен шум, ако е наличен значи колата има проблем с хидравличната рейка. Имайте предвид, че това е скъп ремонт. Изпробвайте как работи съединителя. Това става като спрете колата пред бордюр и отпускайки плавно и бавно педала на съединителя, като колата трябва да е на първа скорост. Ако автомобилът почне да тресе и изгасне значи със съединителя всичко е наред. Може да тествате съединителя и с ръчна, но колата трябва да има дискови спирачки на задните колела. Докато правите теста шофирайки, изредете всички предавки, вижте дали волана не тегли в дадена посока. Проверете как спира автомобила.

Шесто, ако сте се спрели на подходящият автомобил и искате да го вземете, пазарете се с продавача. Със сигурност ще трябва да отделите някой и друг лев за обслужването на автомобила, а и не се знае какво може да сте пропуснали при огледа.

Въпреки нашите съвети, имайте предвид че по-добре е да отделите някакви пари за тест на автомобила в сервиз. Там със сигурност няма да ви излъжат и ще ви предоставят възможно най-точната информация за състоянието на автомобила.

241 total views, 2 views today

Tweet

Pin It