Домашни маски за бляскава коса

2
Добави коментар
wenip
wenip

Блясък и обем – това са основните критерии за здрава коса, затова много госпожици търсят начини да направят косата си бляскава. Някои се спасяват със скъпоструваща химическа козметика, а други предпочитат да се възползват от проверените народни методи, които основно са маските.

Красивата коса е природно украшение за всяка жена и всички мечтаем косата ни да е гладка, копринена и блестяща. Разбира се, такъв ефект ще се постигне и чрез ламиниране, но спокойно можете да се доверите на бабините рецепти за маски, ако знаете как правилно да ги използвате. Всички знаем, че правилното хранене и отказът от вредни навици имат невероятен ефект върху кожата, косата и ноктите. Това, безспорно, помага, но не всички имат по даденост косата, която биха искали.

Маските за блясък придават на косата не само здрав, но и но и добре поддържан вид. Някои смятат, че пресата е най-добрият помощник на жената, но това въобще не е така. Горещата преса силно уврежда структурата на космите. При прекалено честото й използване косата става суха, трошлива и започва да капе. Затова е много по-добре да се използват щадящи методи.

Как да използваме маските, за да получим желания ефект Всяка маска се нанася на чиста, леко овлажнена коса, разпределя се по цялата дължина, като се обръща особено внимание на корените и краищата. Отмиването на маската се прави с хладка вода, а най-добре – с отвара от лечебни билки. По-добър ефект от маската ще получите, ако изплаквате косата с отвара от репей, лайка или градински чай.

Ако нямате време да правите отвари, от аптеката си купете готова настойка от тези билки, разреждате няколко супени лъжици с вода и изплаквате косата с този разтвор. Важно е да имате предвид, че маската е най-добре да се изплаква без шампоан, но ако в нея има мазни съставки (извара, сметана, етерични масла и др.), можете да използвате малко шампоан.

Най-добре е домашните маски да се прилагат 1-2 пъти в седмицата за профилактика. Нанесете маската върху косата, а след това направете загряващ компрес с полиетилен и кърпа отгоре. Добре е преди да нанесете маската, да масажирате кожата на главата, за да се подобри кръвообращението и да се стимулират фоликулите на косъма.

Важно: преди да използвате домашното средство, е необходимо да го проверите. Нанесете малко количество от готовата маска върху кожата зад ухото и изчакайте около 10-20 минути.

Ако маската предизвиква сърбеж, почервеняване или други неприятни последствия, откажете се да я използвате. Ето някои избрани рецепти за маски за блестяща коса.

Желатинова маска за блясък на косата В неметален съд смесете 1 ч. л. желатин, 3-4 с. л. топла вода и 1 с. л. какъвто и да е балсам за коса. Маската се разпределя равномерно върху косата, изчаква се 20-30 минути и се изплаква.

Зехтинова маска за блясък на косата В състава й влизат 3 с. л. зехтин (без значение какъв), 2 с. л. репейно малсо и 1 с. л. кокосово масло. Държи се върху косата 30-40 минути.

Маска за блясък с авокадо 2 с. л. каша от добре узряло авокадо се смесват с 1 с. л. мед, 1 с. л. суха горчица и 1-2 с. л. топла вода. Смества се разбърква добре, нанася се върху косата и се държи около 20-25 минути.

Всички изброени маски са ефективни, те помагат на косата да придобие естествен блясък и здрав, добре поддържан вид. Към всяка от тях можете да добавите течен витамин Е, РР или А, тогава ефектът ще бъде още по-впечатляващ.