Знаете ли кои са 5-те най-смъртоносни вещества на планетата?

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

В новото издание на SchiShow водещият Ханк Грийн ни припомня историята около убийството на българския писател-дисидент Георги Марков в Лондон като въведение към темата – най-смъртоносните вещества, познати на човек.

Криминалните патолози откриват малко метално топче, забито в прасеца на Марков. То е с диаметър 1.52 мм и съставът му е 90% платина и 10% иридий. Пробито е по цялата си дължина с два канала с диаметър 0.35 мм, които образуват кухина с формата на Х. По-нататъшните експертизи откриват следи от токсичното вещество рицин. Дребните дупчици били покрити със захарна субстанция, създавайки обвивка, която задържа отровата в топчето. Тази специална субстанция била предназначена да се топи при температура 37°С (температурата на човешкото тяло). След като топчето попада в тялото, „захарните тапи“ се разтопяват, отпушват каналчетата, и рицинът се абсорбира в кръвния поток. Смъртта на Марков е била неизбежна, независимо от това дали лекуващите доктори са знаели какво е отровното вещество в кръвта му, защото срещу рицина няма противоотрова.

Виж още: 10 от най-смъртоносните езера в света

„Само 500 микрограма от тази субстанция са достатъчни, за да убият човек“, обяснява Ханк Грийн.

„Това е една пет хилядна от теглото на едно кламерче“.

Но това дори не е близко до най-смъртоносните субстанции, които природата на планетата ни е в състояние да предложи. Вижте това интересно видео, за да научите някои от най-зловещите тайни, които Земята крие.