Бразилия: Изложба изобличава преследването на Фалун Гонг

3
Добави коментар
Falun-bg.info
Falun-bg.info

Международната изложба „Изкуството на Истинност, Доброта, Търпение“ гостува в Сао Пауло от 21 февруари до 14 март 2015 г. и бе представена в Ибирапуера, най-големия търговски център в Бразилия.

Според Жилберто Луиш Мая, заместник-председател на Бразилската Фалун Дафа Асоциация, изложбата е била посетена от огромен брой хора, тъй като търговският център е притегателно място за близо два милиона души.

Рикардо Портела, един от организаторите на изложбата от страна на търговския център, сподели защо са решили да станат домакини на събитието.

„Изложбата е културен феномен. Същността на Фалун Гонг и страданието, което са принудени да преживеят неговите последователи в Китай, разпалиха любопитството ни.“

Голяма част от посетителите научиха за първи път за преследването на Фалун Гонг от китайския комунистически режим.

Преследването в Китай започва на 20 юли 1999 г. с еднолична заповед на тогавашния държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин, който се чувства застрашен от огромната популярност на практиката.

Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг, е традиционна практика за усъвършенстване на духа и тялото. Тя се базира на принципите Истинност, Доброта и Търпение. Освен философия, методът включва пет медитативни упражнения за подобряване на здравето и повишаване на енергията.

Много посетители на търговския център в Сао Пауло бяха изумени от високата художествена стойност на картините в експозицията. В същото време бяха шокирани от жестокостта на преследването, пресъздадено върху платната.

„Изложбата е прекрасна. Тя показва света днес“, сподели 21-годишният Леонардо, офис сътрудник.

Леонардо изрази мнение, че подобно преследване е резултат от „незнанието на хората“ и „липсата на толерантност към различни убеждения.“

Според младежа, посланието на изложбата е силно въздействащо: картините позволяват да се види болката на хората; те илюстрират ясно, че човекът, който извършва престъплението, страда от негативните последствия на своята постъпка.

„Как е възможно хора да бъдат измъчвани заради вярата им?“, се възмути Лушелия, 38-годишна, инженер по професия.

Според нея, ако всички хора зачитат свободата на вероизповеданието, светът ще бъде много по-добро място за живеене.

Международната изложба „Изкуството на Истинност, Доброта, Търпение“ е създадена през 2004 г. До сега е представена в над 50 страни по света. Включва 75 произведения на изкуството, категоризирани в седем теми, сред които „Радостта от самоусъвършенстването“, „Пристигането на Господаря Буда“, „Преследването в Китай“, „Мирна съпротива“ и „Кармично възмездие“.

Изложбата е показана 15 пъти в Бразилия, предимно в университети, музеи и художествени галерии.